Screenshot, Izvor: Poslovni dnevnik

Brutalna istina! Evo zašto zaista nema radnika! ‘Sad plačite za njima’

Autor: Dnevno, B.V.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić na konferenciji za novinare osvrnula se na nedostatak radne snage koji muči hrvatsko priobalje i o kojem se posljednjih dana toliko govori u medijima. “Vapaji poslodavaca, ugostitelja i hotelijera, kako mole Vladu Republike Hrvatske da omogući uvoz dodatnih stranih radnika, jer im je sezona ugrožena, postali su degutantni. Činjenica je da nedostaje radnika svih profila, ali istina je da su ti isti poslodavci radnike najprije otjerali, a sada plaču za njima“, rekla je Cvitić i začepila usta poslodavcima.

Za nedostatak radnika krivi su podjednako i poslodavci i Vlada, odnosno sve vlade u proteklih desetak godina, ali ni jedni ni drugi ne pokazuju ni najmanju odgovornost za sve ovo što se desilo. Poslodavci su vodili katastrofalnu kadrovsku politiku – izrabljivali su radnike i na račun jeftine radne snage iz godine u godinu povećavali dobit u korist vlasnika. Trebali su znati što će uslijediti kada uđemo u EU i kada se bude otvorile granice. Međutim, ignorirali su sva upozoravanja sindikata”, kazala je Cvitić, podsjećajući da su poslodavci ne tako davno naše ljude stimulirali da odu u prijevremene mirovine.

Navela je da je nedopustivo da se, kao što je to trenutno, stvaraju razlike u plaći i diskriminacija među radnicima: domicilnih radnika i onih koji su na smještaju i prehrani poslodavaca. “Domicilni radnici u pravilu moraju plaćati svoj topli obrok, a onima koji su na smještaju kod poslodavca, sve je besplatno: tri obroka, smještaj, naknada prijevoza iz mjesta stanovanja i povratka, pa čak i rekreacija. Domicilno stanovništvo još uvijek ima visoki stupanj tolerancije prema hrvatskim radnicima koji na obalu dolaze iz drugih krajeva, ali je taj prag prema stranim radnicima niži”, navela je predsjednica Sindikata

Ustvrdila je da se često događa da neki od stranih radnika uopće ne dolaze jer žele raditi i zaraditi, već na Jadranu vide mogućnost besplatnog ljetovanja, a često među njima ima ovisnika o alkoholu i opijatima pa sav posao, koji oni ne odrađuju, ponovo pada na domaće radnike. Domaći se radnici, navela je na kraju, nakon tri godine  uzastopnog rada, šalju na takozvanu “obaveznu odjavu” samo kako ih ne bi morali primiti u stalni radni odnos.

Dugi je niz godina stav poslodavaca, ugostitelja i hoteljera prema radniku bio sljedeći: “ako ne želiš ti, ima onih koji hoće”. Vremena su se promijenila, stoga – dragi poslodavci, sami konobarite, sami kuhajte, sami radite na gradilištima ili osigurajte uvjete rada kakvi su u Austriji ili Njemačkoj. Naivaca koji su bili spremni raditi za sitniš više nema, već odavno su otkrili put prema zapadnoeuropskim zemljama.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.