Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Bruna Esih: Milanović se bavi spinovima, a politiku su zagadili oni koji se njome bave radi zadovoljavanja interesa

Autor:

Bruna Esih o političkim i društvenim aktualnostima za dnevno.hr.

U kampanji koja se vodi za parlamentarne izbore jedna od dama koje su posebno zaintrigirale javnost svakako je Bruna Esih, žena bez dlake na jeziku, koja vrlo jasno spominje pojam lustracije te otvoreno progovara o temama krucijalnima kako za prošlost, tako i za hrvatsku sadašnjost i budućnost. Njezino ime nalazi se na HDZ-ovoj listi u prvoj izbornoj jedinici, a svoja stajališta precizno je objasnila u razgovoru za naš portal.

 1. .Pred nama su parlamentarni izbori, a Vi boje HDZ-a, iako kao nestranačka kandidatkinja, branite u prvoj izbornoj jedinici, što građani od Vas mogu očekivati ukoliko se odluče zaokružiti vaše ime na glasačkom listiću?

Mogu očekivati da ću otvarati i sudjelovati u raspravi o bitnim društvenim i nacionalnim pitanjima, a njih je čitav niz. Posebno ću se baviti onim temama koje smatram u potpunosti zanemarenim – pitanjima suočavanja s prošlošću, potrebe znanstvene verifikacije naše povijesti te stvarnom podrškom države istim procesima, odnosno institucionalno i materijalno. Ono što je možda još važnije od samih tema je način njihove prezentacije, a on će biti vjerodostojan, čvrst i jasan. Svoje stavove ne mislim prilagođavati dnevno-političkom trenutku. Nisam to učinila niti sada, iako sam dobila različite savjete da svoj izborni program i diskurs prilagodim izbornoj jedinici gdje sam na listi.

 1. Bez dlake na jeziku progovarate o provedbi lustracije, zašto nam je ona potrebna i zbog čega se zalažete za nju?

Odustala sam od korištenja riječi lustracija, jer je taj pojam zagađen različitim interpretacijama, od kojih je malo koja bila ispravna. Sintagma suočavanje s prošlošću predstavlja isto, ali u još obuhvatnijem smislu. Ono ne predstavlja samo jednu od opcija na putu sazrijevanja hrvatskoga društva, već isključivi preduvjet. Ključno je tko se nalazi na pozicijama vlasti i moći koja iz nje proizlazi. Netko tko se ogriješio o temeljna ljudska prava i slobode i komu bi bilo svejedno kako se ova država zove i kakva je budućnost nje i hrvatskoga naroda sve dok je on sam uživa u povlasticama stvorenim uz pomoć skrojene mreže svoje interesno-ideološke garniture, trebao bi razmisliti o nekoj drugoj karijeri. Politika svugdje u svijetu pati od nedostatka brige za čovjeka, građanina, što bi joj trebala biti osnovna zadaća. Ali, u Hrvatskoj je problem i puno dublji, jer su u pitanje dovedeni i važni nacionalni interesi i sigurnost države.

Onima koji su proizašli iz bivšega sustava, poglavito ako su bili u poziciji donošenja odluka na štetu pojedinaca koji su tada smatrani nepodobnima, ne smije se pružiti prilika i moć da nastave sa svojim utjecajem kojeg su imali u komunističkom sustavu. Danas gotovo svakodnevno svjedočimo da imamo problem s ljudima iz iste udbine mreže, odnosno novim ljudima koje su ovi putem sustava proizveli i koji su usvojili istu metodologiju rada.

Suočavanje s poviješću, odnosno s činjenicama, te s posljedicama represije i totalitarnim nasljeđem, nužno je i imalo bi blagotvoran učinak na hrvatsko društvo i budućnost.

 1. Na političkoj sceni među ostalim isprofilirali ste se i kao predsjednica udruge Hrvatski križni put, kako ste se našli na čelu te udruge?

Godine 2002. s kolegama sam započela rad na knjizi Čuvari bleiburške uspomene, odnosno o djelovanju Počasnoga bleiburškoga voda (PBV). To je bio izniman istraživački zadatak, jer do tada se o Počasnom bleiburškom vodu gotovo ništa nije znalo. Danas samo o tome imamo prikupljenih podataka za najmanje tri takve knjige ili dokumentarna filma. Jednako tako dolazila sam do novih spoznaja o široj problematici stradanja u ratu i poraću II. sv. rata, a posebice o djelovanju jugoslavenskog represivnog sustava u kasnijim desetljećima. Kao istinoljubivu osobu to vas u potpunosti preuzme, a danas sam, eto, i predsjednica udruge Hrvatski križni put.

 1. Mlada ste žena u politici, koja uz to zagovara netipične stavove, susrećete li se s predrasudama i kako se s njima nosite?

Nemam obiteljsku priču kakvu bi možda netko očekivao od predsjednice udruge koja se naziva Hrvatski križni put. Iznimno cijenim bilo čiju obiteljsku povijest. No, povijest, društvo i politiku općenito trebamo prestati procjenjivati isključivo iz vlastitih obiteljskih iskustava. Ona nikako nisu zanemariva, sve su to svjedočanstva, ali tek njihov ukupan zbroj i znanstveno vrednovanje može nam dati širu, opću sliku o nama. Svi smo ponekad skloni predrasudama, ali nam teško padne kada postanemo njihovim predmetom. Uvažavanje činjenica i više empatije prema tuđim sudbinama, i onda kada su nam svjetonazorski daleke, dobar je put k boljem dijalogu.

 1. Mislite li općenito da je premalo mladih u politici i na koji ih je način moguće više afirmirati?

Kao što su riječ lustracija zagadile godine krivih interpretacija, tako su i politiku zagadili ljudi koji se njome bave isključivo zbog zadovoljenja vlastitih interesa. Osobno poznajem niz mlađih ljudi, vrhunskih intelektualaca koji bi mogli bitno pridonijeti boljitku države, ali radije se drže onih mjesta gdje ih nitko ne može poistovjetiti s radom spomenutih pojedinaca. Međutim, ponekad, iako nije ugodno, nužno je izaći iz vlastitog komfora. Naravno, ukoliko želimo da se stvari mijenjaju na bolje.

 1. Da ste u mogućnosti na koji način biste se nosili sa sve većim brojem mladih koji napuštaju Hrvatsku?

Da se naša vrhuška do sada više bavila hrvatskim državnim interesom, kojega sam apostrofirala u početku, neke učinke vidljive na svim poljima vjerojatno bismo već imali, a onda bi se, uvjerena sam, vrlo brzo promijenilo i ukupno poslovno i duhovno ozračje te povjerenje u državu.

Znati da radeći za dobro države radiš i za svoje dobro bilo bi vrlo poticajno za poduzetničku klimu, ali i prvenstveno za ostanak naših mladih bez kojih naša svjetlija budućnost nema nikakve šanse.

Suočavanje s prošlošću itekako ima veze s tim i ono nije tek apstraktno bavljenje poviješću.

 1. Mnogo hajke diglo se zadnjih mjeseci oko ministra Hasanbegovića, kako biste vi ocijenili njegov rad?

Izvrsnim i teško zamjenjivim, što osim mene misli i tiha većina hrvatskog naroda. S time se ne slaže samo glasna manjina u čije partikularne interese je ministar dirnuo.

 1. Na hrvatskoj političkoj sceni i u ovoj kampanji svjedočimo ideološkim prepucavanjima, zašto je tome tako i na koji način je moguće nadići takve debate?

Prepucavanjima svjedočimo, to je istina, ali ozbiljnih i konstruktivnih rasprava i debata nemamo. Milanović se bavi spinovima i njega ne zanima bilo kakva ideologija već je on čovjek isključivo fokusiran na vlast. Nemoguće je postići društvo bez ideoloških razlika, niti bi to bilo dobro, već bi predstavljalo diktaturu. Ali, u civiliziranim i uređenim društvima, ideološke razlike ne predstavljaju prepreku razvoju države.

11. Kako ocijenjujete vašu suradnju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, i općenito koji je vaš stav o predsjednici i načinu na koji vodi državu?

Izuzetna mi je čast bila predstavljati Predsjednicu RH. Imponira mi njezina predanost nacionalnim interesima i konstruktivan pristup u rješavanju otvorenih i aktualnih pitanja, a pri tom pokazuje jasan i državnički stav.

 1. Što mislite o pojavi Mosta i ostalih trećih opcija na političkoj sceni?

Formiranje trećih opcija uvijek je jasan znak da s etabliranim strankama nešto ne štima. Ali, ukoliko i tu izostane političko umijeće i konstruktivnost, onda nam se problem samo multiplicira.

 1. Kako komentirate predizbornu retoriku Zorana Milanovića?

Milanović i SDP bave se neprekidnim spinovima, jer u tome vide svoju jedinu šansu za povratak na vlast. Praviti se lud i prebacivati krivnju uvijek na nekog drugog uža je Milanovićeva specijalnost, što najjasnije vidimo u slučaju „Lex Perković“.

Ne samo od početka kampanje, već i od daleko ranije postavljam pitanje: razlikuje li se onaj tko svjesno štiti naredbodavce likvidacija i dokazane kršitelje temeljnih ljudskih prava i sloboda od njih samih? Zaslužuje li takav ikad više baviti se politikom, štoviše, biti premijerom na što pretendira, iako mu je prošli premijerski mandat započeo i prošao u sramoćenju države pred cijelom Europom i međunarodnom zajednicom?

 1. HDZ je nedavno izabrao novo vodstvo, što očekujete od gospodina Plenkovića?

Predsjednik HDZ-a gospodin Plenković u debati s Milanovićem vrlo se jasno odredio o ideološkim i povijesnim pitanjima. U drugim svojim nastupima izrazio je potrebu da se poput drugih europskih država koje su bile dijelom komunističkog bloka suočimo sa svojom prošlošću. Takav stav ukazuje da se radi o čovjeku koji razumije da je taj proces temelj ostvarivanja društvene pravednosti, boljeg dijaloga i međusobnog razumijevanja, toliko nužnih za ostvarivanje bolje budućnosti.

Zbog toga mi činjenica da sam kandidirana na listi HDZ-a upravo u jedinici koje je nositelj gospodin Plenković, s mogućnošću da se kao nestranačka osoba nastavim baviti dosadašnjim temama, predstavlja čast.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.