screenshot/google maps

BROJNI PROPUSTI: Sisački HDZ proziva gradonačelnicu zbog Sisak projekata

Autor: Hina

Gradska organizacija HDZ-a u Sisku, koja predvodi oporbu u Gradskome vijeću, oglasila se u srijedu priopćenjem o problemima u gradskoj tvrtki Sisak projekti u kojemu za probleme u tvrtki, otkaze, gubljenje sudskih sporova, neisplatu plaća i drugo, optužuju gradsku vlast s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP) na čelu.

Sisački HDZ postavlja pitanje kako je moguće da jedan čovjek istodobno bude direktor u dva poduzeća, da gradsko poduzeće mjesecima ne isplaćuje plaće, te da se ne poštuju sudske odluke.

“Upravo takav slučaj događa se u Sisku i to ni više ni manje nego u poduzeću kojemu je osnivač Grad Sisak, gdje ljudi mjesecima ne primaju plaću, gdje je račun tvrtke u blokadi”, stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je na prošlim sjednicama Gradskoga vijeća HDZ postavljao pitanja vezana uz nepoštivanje sudskih odluka te neisplatu plaća, te dodaje kako su “i predstavnici medija svjedoci da nismo dobili konkretne odgovore, te nam je preostao jedino ovaj način kako bismo javnost obavijestili što se to događa u Sisku u režiji gradske vlasti”.

Poduzeće Sisak projekti d.o.o., osnovano je 2008. kao trgovačko društvo u 100-postotnom vlasništvu Grada Siska, a na službenim stranicama stoji kako ima ulogu lokalne razvojne agencije i nositelj je stvaranja povoljnoga i konkurentnoga poslovnog okruženja u gradu Sisku kroz projekt “Unapređenje poslovne infrastrukture grada Siska” te druge projekte koji su trenutačno u pripremi.

Navodi se kako je, nakon što je Kristina Ikić Baniček (SDP) 2013. pobijedila na loklanim izborima, poduzeće preuzeo novi direktor i u razdoblju od 11. lipnja 2013. do travnja 2014. zaposleno je, uz novoga direktora, još pet novih djelatnika. Dodaje se kako su u sistematizaciji postojala i druga slobodna radna mjesta budući da su poslovne aktivnosti toga društva tek trebale dosegnuti razinu operativnosti slijedom projektnih ciklusa.

“Unatoč tome dvoje ‘starih’ zaposlenika dobilo je otkaz uz izjave koje smo čitali po medijima, kako su ‘za groblje slonova’, a treba istaknuti kako su Sisak projekti zastupani po jedinom članu Društva – Gradu Sisku, čiji je predstavnik u Skupštini Društva Kristina Ikić Baniček”, stoji u priopćenju sisačkoga HDZ-a.




Dodaje se da je prosječan broj zaposlenih 31. prosinca 2017. na nivou društva bio sedam djelatnika, da su se do svibnja 2018. izmijenila čak tri direktora, a nakon njih došao je sadašnji direktor Srđan Marić koji je u isto vrijeme i direktor poduzeća Gradska groblja Viktorovac.

“Odmah po dolasku, kako smo čuli iz medija, Marić je uručio otkaz djelatnici koja je pravomoćnom sudskom odlukom morala biti vraćena na posao. Žalosno je što se ovaj slijed nelogičnosti i na rubu zakona izvedivosti i provedivosti odluka, podmiruje iz gradskoga proračuna, iz novaca poreznih obveznika”, ističe se.

Jer, tvrdi gradska organizacija HDZ-a u Sisku, “izgubljene sudske sporove, zaostale plaće, naknade i sudske troškove ne plaćaju bivši direktori Sisak projekta ili jedina predstavnica Skupštine toga trgovačkog društva i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), a neisplaćene bruto plaće, sudski troškovi i kamate samo za ta dva radnika iznose skoro dva milijuna kuna”.




U sisačkom HDZ-u smatraju kako situacija za radnike nije bolja ni u drugim gradskim poduzećima jer se punih pet godina ne pregovara sa sindikatima, ne dopušta se sklapanje kolektivnog ugovora, a nanesena financijska šteta, koja je rezultat izgubljenih sudskih radnih sporova, posljedica je nezakonitih odluka.

“Tražimo očitovanje odgovornih zašto se prešućuje situacija u gradskom poduzeću Sisak projekti, te kako je moguće da zaposlenicima nije isplaćeno zaostalih 30-ak plaća koje su dodjeljene sudskom odlukom i da se i sada mjesecima ne isplaćuju plaće”, stoji u priopćenju.

Vezano za najave gradonačelnice o gašenju poduzeća Sisak projekti, HDZ-a grada Siska upozorava “kako postoji potencijalna opasnost za daleko veću financijsku štetu za gradski proračun, budući da to trgovačko društvo prijavljuje i provedi projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije”

“Ne zaboravimo kako je korisnik bespovratnih sredstava Grad Sisak, a partner u projektu Sisak projekti što je vrlo strogo definirano u sklopljenim ugovorima o bespovratnom financiranju s posredničkim tijelima na državnoj razini, a gašenjem i izbacivanje partnera u projektu iz ugovora može rezultirati gubitkom i povratom bespovratnih sredstava”, stoji u priopćenju Gradske organizacija HDZ-a Sisak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.