Brkić poentirao jednom slikom! Kako on vidi skandal u Imotskom? Mogli bi se iznenaditi

Autor: Dnevno

Na tradicionalnoj karnevalskoj Bakovoj povorci u nedjelju u Imotskom spaljena je lutka gay para koji drži figuru ‘dijeteta’ na kojoj je nalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenad Stazića sa zvijezdom petokrakom na čelu

Manifestacija Bakove svečanosti održava se u organizaciji istoimenog kulturno-umjetničkog društva. U Bakovoj povorci Imoćani se maškaraju u razne likove, didove i babe, vile, zle vještice ili anđele.

Ipak, ono što je mnoge šokiralo jest da je »imotski krnje« bio utjelovljen u liku lutke istospolnog para s lutkom ‘djeteta’, na kojoj je zalijepljena fotografija SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića i nacrtana crvena zvijezda petokraka.

Ovaj je događaj  izazvao veliko zgražanje i osude javnosti, a putem svog Facebook profila obratio se i Milijan Brkić.

U početnom obraćanju Brkić govori o tome kako je teško odrediti granicu umjetničke slobode izražavanja i govora mržnje.

TKO ĆE PRESUDITI GDJE JE GRANICA IZMEĐU UMJETNIČKE SLOBODE IZRAŽAVANJA I GOVORA MRŽNJE; NAUČIMO SVI BITI TOLERANTNIJI”, stoji velikim slovima u ‘naslovu’ Brikićevog posta.

U vrijeme poklada se na humorističan način pokušavaju prikazati aktualne pojave u društvu, kao svojevrsni glas naroda, te su mnogi političari pritom ‘došli na zub’ maškara. Po tom objašnjenu i  Brkić  teško nalazi ‘loše’ u ovom činu iz Imotskog.

”Vrijeme je karnevala ili poklada, maškara, vrijeme kada se ljudi maškaraju i u skladu s tradicijom i običajima žele ukazati na neke aktualne pojave u društvu, koje su često puta upućene i nama političarima. Te su poruke GLAS NARODA, koje kroz maškaranje, humor, ali i satiru, trebamo prepoznati.

Pamtimo karnevale na kojima su spaljene lutke s likovima predsjednika i premijera, političara, biskupa i uz odaslane poruke naroda, svi bismo se trebali zapitati i zamisliti jesmo li bili u stanju tijekom godine slušati što nam narod poručuje. Ili se dižemo na zadnje noge kada na nekom karnevalu maškare spale lik i djelo nekog političara.

Želim naglasiti da je za najoštriju osudu svaki čin širenja govora mržnje i netolerancije prema bilo kome u našoj Hrvatskoj. Ali isto tako, postavlja se pitanje gdje je granica i KADA JE TO UMJETNIČKA SLOBODA i sloboda izražavanja, kao što je to za glasnu manjinu bio slučaj u Rijeci s izloženom zastavom bivše države, zločinačkom crvenom zvijezdom pod kojom su se dogodili brutalni ratni zločini, a kada je to govor mržnje u slučaju paljenja lutke gay para s bebom na karnevalu u Imotskom, kao što to danas pišu brojni napisi.”, napisao je Brkić u nastavku svog podužeg posta.

Brkić u svom nastavku posta govori i o slobodi i demokratskom društvu, te u pomirljivom tonu prema Imoćanima koji su sudjelovali u osmišljavanju njihovog krnje, izjednačavajući ovaj čin sa  ‘Spomenikom crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’, kako se navodi –   ‘intervencijom riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića’.

Kao slobodno i demokratsko društvo svi bismo zajedno trebali raditi na tome KAKO BITI TOLERANTNIJI, i ne reagirati samo kada stvari shvaćamo osobno. Budimo iskreni prema sebi, i odgovorni prema onima koji su nas birali. Poruke s karnevala su glas naroda upućene nama političarima zbog njihova nezadovoljstva, i našeg nečinjenja i ignoriranja.

Hrvatski branitelji borili su se za demokraciju i slobodu govora. Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, stav i jasno sam izrekao svoj stav protiv udomljavanja djece od strane istospolnih parova, ali isto tako sam za to da ne odričemo pravo drugima i drugačijima na njihov stav i mišljenje bez obzira slažemo li se s time ili ne.

Učinimo sve da naša djeca i buduće generacije žive i rastu u BOLJEM I TOLERANTNIJEM DRUŠTVU ne odričući se svog identiteta, svjetonazora, svoje tradicije, katoličke vjere i povijesti našeg naroda!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.