Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Branko Bačić: Svaka afera šteti snazi i ugledu HDZ-a

Autor: Dnevno

Predsjednik HDZ-ovog saborskog Kluba Branko Bačić rekao je u srijedu kako odluku o tome kada će objaviti svoju predsjedničku kandidaturu treba prepustiti Kolindi Grabar Kitarović koja će je “objaviti kada dođe vrijeme”, a poručio je i da “ne treba žuriti” jer je “još uvijek prilično sve u rokovima”.

Bačić je to rekao za Novu TV nakon što je, ranije večeras, Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo potporu njezinoj predsjedničkoj kandidaturi.

“Danas smo joj dali potporu i na odabiru njezinog budućeg šefa Stožera, župana osječko-baranjskog Ivana Anušića i to je još uvijek prilično sve u rokovima. Ne treba žuriti, kada dođe vrijeme gospođa Grabar Kitarović će objaviti svoju kandidaturu, a mi ćemo joj u stranci dati apsolutnu potporu”, rekao je Bačić upitan o apsurdnosti odluka najviših stranačkih tijela i prije njezine objave kandidature.

Bačić je poručio i kako je uvjeren da će Kolinda Grabar Kitarović ući u izbornu utakmicu, dodavši međutim kako bi odluku o tome kada će objaviti kandidaturu prepustio njoj.

Šef HDZ-ovog saborskog Kluba komentirao i pregovore o plaćama u zdravstvu, a upitan je li mu normalno da ministar zdravstva Milan Kujundžić drži gorljivo stranu sindikata i ide kontra svoje vlade uzvratio je kako je “logično da ministar, koji je ujedno i liječnik, vodi računa o svom resoru” dodajući međutim i kako treba voditi računa o cjelovitosti proračuna i održivosti javnih financija. “Izlazak u susret samo jednom dijelu službenika i namještenika vjerojatno bi otvorio ‘Pandorinu kutiju’ pa zbog toga treba itekako pažljivo voditi računa kada se pregovara sa sindikatima”, rekao je Bačić.

Oporbeni prijedlog o smjeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, ponovio je, na dnevni će red Hrvatskog sabora u rujnu, kada počne redovita saborska sjednica. “Kada se sazove redovna saborska sjednica u rujnu i kada se to uvrsti u dnevni red počinju teći rokovi, sukladno Ustavu”, ustvrdio je Bačić.

Šef HDZ-ovog Kluba osvrnuo se i na prikupljene potpise za referendum protiv mirovinske reforme. “Čim Vlada dostavi Izvješće o prikupljenim potpisima i odgovori Hrvatskom saboru mi ćemo na razini vladajuće većine raspraviti meritum o samom referendumskom pitanju. U ovom trenutku razmišljamo o tome da to pitanje uputimo na Ustavni sud kako bismo otklonili nedoumicu oko toga je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom”, rekao je Bačić.




Napomenuo je i kako Vlada priprema cjeloviti Zakon o referendumu te izrazio uvjerenje kako bi “očitovanje Ustavnog suda o ovakvom jednom referendumskom pitanju, koje je prilično kompleksno, poslužilo kao kao predložak za donošenje samog zakona”.

Bačić je, na pitanje novinara o položaju bivšeg HDZ-ovog političkog tajnika Lovre Kuščevića protiv kojeg je otvorena istraga, kazao kako niti jedna afera oko bilo kojeg člana stranke ne doprinosi snazi HDZ-a, no i dodao kako je prije svega potrebno utvrditi što je u slučaju Kuščević istina, a što ne te radi li se o podmetanjima.

“Ja ne mogu dati bilo kakav konkretan odgovor o poziciji gospodina Kuščevića. Policija, odnosno DORH, u ovom trenutku propituje određene nedoumice i pitanja koja se tiču njegovog rada kao načelnika općine Nerežišće na Braču. U svakom slučaju bilo koja afera koja se događa oko bilo kojeg člana HDZ-a, pogotovo oko našeg bivšeg političkog tajnika i ministra uprave ne doprinosi snazi HDZ-a, no mislim da je prije svega potrebno utvrditi što je tu istina, a što nije te radi li se tu o podmetanjima”, naglasio je.




O tome hoće li Kuščević, pokrene li se istraga i skine mu se saborski imunitet, biti izbačen iz stranke, poručio je: “On je dao ostavku na svoje funkcije u stranci, a o eventualnom izbacivanju iz stranke treba pričekati konačnu odluku hrvatskog pravosuđa.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.