Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BOŽINOVIĆ ODBIO PLENKOVIĆA! Ne želi se zamjeriti ‘moćnicima u policiji’: U pitanje dovedene ključne istrage

Autor: Iva Međugorac

Nakon što je koncem listopada prošle godine podnio ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije radi toga što ga je presretač ulovio u prometnom prekršaju Josip Ćelić uskoro bi trebao preuzeti poziciju savjetnika resornog ministra Davora Božinovića te postati prvi čovjek Stožera za zaštitu državne granice.

Ministar se Ćelića odlučio vratiti i povjeriti mu opsežne poslove zaštite državne granice pošto se on pokazao kao veliki stručnjak za ovu temu, i u tome ne bi bilo ništa problematično da upravo njega u ožujku prije dvije godine nije snimio pa i zaustavio policijski presretač dok je u Audiju vozio 164 kilomentara na sat na području gdje je dozvoljena brzina 50 km/h.

Prekršaj i snimka u policijskom susavu nisu bili navedeni, a Ćelić nije prijavljen sve dok RTL nije objavio snimku, koja je rezultirala višemjesečnom trakavicom pa i sumnjama u zataškavanje priče. Sud u Zadru Ćelića je pravomoćno oslobodio tvrdeći da je u trenutku jurnjave bio na ‘službenom tajnom zadatku’.

Nema očekivane reforme

Dok se potencijalni Ćelićev povratak u javnom prostoru problematizira, u Vladi premijera Plenkovića sve se češće progovara o ministrovim savjetnicima te se tvrdi kako je problematičan i zaboravljeni Damir Trut koji se nakon potresa na Banovini zamjerio navijačima, a problematični su navodno i odnosi između prvog čovjeka policije i premijera djelom baš radi kadrova, budući da je Plenković uvjeren kako se Božinović još nije riješio kadrova Milijana Brkića, te da su oni ti radi kojih se ne provodi očekivana reforma policije.

Plenković je očekivao da će Božinović to učiniti u jeku afere SMS, kada je unutar Ministarstva unutarnjih poslova osnovana radna skupina koja je trebala rasvijetliti detalje provaljivala policijskih aktivnosti vezanih uz Franju Vargu, no to se do danas nije dogodilo. Premda je od tih nemilih događanja prošlo više od dvije godine te je i sam Varga u međuvremenu na sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen, tijelo koje je u svrhu istraga o njemu oformio Božinović nije napravilo ništa.

Premijer je nedavno jasno dao do znanja svojem ministru da je desetak ljudi koji su bili uključeni u istrage Varginih ilegalnih aktivnosti u više od 24 mjeseca ipak moglo saznati ponešto podataka kojima bi se moglo ustanoviti tko je i zašto nazivao Brkićeva kuma i bivšeg Tolušićeva vozača da prenese Vargi informacije o tome da je u opasnosti. Do sada se o tome nije saznalo ništa premda se neformalno može čuti da tragovi vode prema šefovima i policijskim službenicima kojih se Božinović nije želio doticati iz političkih razloga.

Navodno je riječ o ljudima s velikim ratnim zaslugama, koji imaju debele veze u braniteljskim krugovima pa je Božinović procjenio da se toj ekipi ne vrijedi zamjerati. U policiji, tvrde upućeni, nepristranu istragu o probijanju tajnih mjera u politički delikantnijim slučajevima danas naprosto i bez afere SMS nije moguće pronaći. Plenković zamjera Božinoviću to što nije uspio staviti policijsku strukturu pod kontrolu aktualne vladajuće garniture, iako je za to imao dovoljno vremena. Još je ljetos Plenković od njega zahtjevao da se pronađe krtica u slučaju Rimac, no Božinoviću su i tu ruke vezane.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.