Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Božinović: ’Metci ispaljeni na policajce i Vladu zauvijek su promijenili slobodu kretanja Trgom svetog Marka koju smo do tada poznavali’

Autor: Dnevno

“Imamo ozbiljan problem društvene radikalizacije s kojim ćemo se intenzivnije baviti u sljedećem razdoblju, što će biti zadaća svih resora. U današnje vrijeme kada nitko ozbiljan ne može garantirati apsolutnu sigurnost na globalnoj razini i kada je internet, koji je dostupan svima, postao i alat za regrutiranje i širenje propagande i radikalizacije posebice mladih osoba, moramo svi kao društvo biti obazriviji prema kulturi u javnom prostoru koja neće dovesti do radikalnog ponašanja mladih ljudi. Baš kada govorimo o tome, namjeravamo kroz nacrt novog Zakona o elektroničkim medijima osnažiti alate kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju. I pored toga, nikada se ne smijemo umoriti od raskrinkavanja besmislenosti ekstremističkih ideja te osvješćivanja štetnosti za zdrav razvoj društva i države, a time i pojedinca. I to je naša odgovornost, a zahtijeva uključivanje širih društvenih čimbenika, od lokalne zajednice, škola, udruga građana do novinara i osoba koje utječu na javno mnijenje. To je važno radi širenja ideja uključivosti i prihvaćanja različitosti u društvu. Radikalizacija nije isključivo pitanje sigurnosnog sektora, već je to pitanje koje traži široki društveni angažman”, rekao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, Davor Božinović za Novi list komentirajući nedavni napad na Markovu trgu i moguća djelovanja Vlade po pitanju povećanja sigurnosti.

“Metci ispaljeni na policajce i Vladu zauvijek su promijenili slobodu kretanja Trgom svetog Marka koju smo do tada poznavali i koja je bila dio naše tradicije. Rijetke su zemlje u kojoj stanari, vjernici, posjetitelji, dužnosnici, suci i novinari uživaju takvu slobodu kretanja ispred najviših državnih institucija. To će se sada promijeniti”, dodao je pa istaknuo kako bnove mjere nikako neće utjecati na održavanje prosvjeda ili pak na rad samih medija.

“Mjere osiguranja koje su trenutno na snazi privremenog su karaktera, one predstavljaju oprez i kontrolu, ali omogućavaju svima koji imaju opravdani razlog za ulazak i kretanje po prostoru koji se štiti. Održavanja javnih okupljanja sukladno zakonu nikada nisu bila upitna, a jedno se takvo okupljanje održalo večer nakon pucnjave. Građani imaju pravo i mogu, pod uvjetima koje propisuje zakon, iznositi svoje mišljenje kroz prosvjede. O tome nema i ne može biti dvojbe”, govori.

“Novinari ni na koji način nisu stavljeni u geto, ali su sigurno jednako lako mogli biti žrtve pucnjave koja se dogodila u ponedjeljak. Novinarske ekipe obično su u to vrijeme već pred zgradom Vlade i samo je slučajnost da u tom trenutku nisu bili tamo. Kroz privremeni sigurnosni režim želimo povećati i sigurnost stanara, građana, kao i predstavnika medija na Trgu sv. Marka, a pritom da to ne utječe na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima. Već na prvoj sjednici Vlade u srijedu pokazalo se da sve funkcionira u najboljem redu. Ako ste svjesni važnosti medijske djelatnosti, a koju je dokazala i kriza bez presedana uzrokovana koronavirusom i ako se zalažete za istinito izvješćivanje kao postulat demokracije, a to je politika ove Vlade, tada na medijske djelatnike možete gledati samo kao na suradnike ili kritičare svoga djelovanja. Riječ kontrola i mediji u demokraciji ne mogu biti u istoj rečenici”, dodaje.

Upitan i o opremljenosti policijskih službenika, Božinović negira manjak opreme.

“Svi policijski službenici koji rade na osiguranjima objekata i prostora ili koji rade na poslovima zaštite štićenih osoba imaju potpunu zaštitnu opremu koja uključuje i pancirku i dugo vatreno oružje. Dakle, ponavljam, svi je imaju, ali se takva oprema ne nosi stalno u povoljnim sigurnosnim uvjetima. Ona se nosi kad postoji procjena sigurnosnog rizika, kad se policajci odazivaju na intervenciju koja je ocijenjena rizičnom i slično”, tvrdi.

Ministar Božinović i čelni je čovjek Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji kao takav opet poziva na odgovornost, ali i ponavlja kako ne promišljaju o lockdownu, a odbija i ideju raspuštanja stožera te prepuštanja odlučivanja u ruke saborskih zastupnika. “Time bi se pogoršala brzina donošenja odluka”, tvrdi.

Pojasnio je pritom i novu mjeru, covid-redare.

“Moram napomenuti da je možda stvorena kriva percepcija javnosti o njihovoj ulozi. Dakle, to nisu službene osobe u smislu posjedovanja nekih iskaznica, odora i slično. To su osobe koje bi upozoravale na nepridržavanje mjera, pogotovo u ugostiteljskim objektima ili na svadbenim okupljanjima. Svaki ugostiteljski objekt može samoinicijativno odrediti tko će biti ta osoba, primjerice netko od njegovih zaposlenika ili će naći neko drugo rješenje. Njihova uloga nije kažnjavanje, već upozoravanje i apeliranje na odgovorno ponašanje. Uostalom, na sastanku s predstavnicima ugostitelja oni su sami predložili da mogu angažirati redare za veća okupljanja, što je HZJZ prihvatio i nazvao ih Covid-redarima”, rekao je.

Naposljetku, nije ga moglo zaobići ni pitanje curenja informacija iz ključnih institucija, a po tom pitanju, tvrdi Božinović, pravila su jasna.

“Informacije mogu u različitim fazama postupka iscuriti iz različitih institucija, ali u fazama provođenja izvida koji su tajni mali broj osoba raspolaže tim podacima. Najčešće do curenja informacija dolazi u trenutku pokretanja istrage ili tijekom ishodovanja naloga, kada veći broj ljudi dolazi u kontakt s dokumentima. Bilo kakvo nezakonito postupanje ili omogućavanje određenih podataka neovlaštenim osobama sprječava se na dva načina; prvo prevencijom, a potom oštrom kaznom koja efikasno odvraća i daje primjer nedopustivosti takve kompromitacije”, zaključuje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.