fbpx

Božidar Gorup pobjegao zbog mutnih milijunskih poslova s grobarom Petrokemije

Autor: 7Dnevno / 13. ožujka 2015.

Nakon nestanka zagorskog tajkuna Božidara Gorupa na vidjelo isplivalo je da njegova Gorup Grupa duguje Petrokemiji gotovo 100 milijuna kuna. A poslovne veze između bivšeg direktora Petrokemije Josipa Jagušta i obiteljske tvrtke Gorup u vlasništvu braće Damira i Božidara Gorupa je duboka i nije od jučer.

Početkom veljače mediji su objavili vijest o misterioznom nestanku Božidara Gorupa (51), poznatog zagorskog poduzetnika kojem se iz mjesta Tomaševec kod Klanjca izgubio svaki trag. Inače, Gorup je 2012. postao prvi zagorski milijarder kad je njegova tvrtka Gorup, koja se bavi trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, prekoračila milijardu kuna konsolidiranih prihoda.
Nakon nestanka poznatog zagorskog tajkuna počele su se raspredati razne priče pa su se javile i sumnje o tome je li on uopće živ, no, kada su mediji objavili da je Gorup posljednji put viđen na beogradskom aerodromu, a potom da se skrasio u Južnoj Americi, mnogima je postalo jasno da je on dao petama vjetra i da od nečega – bježi. Od čega, moglo se tada samo nagađali.

HPB-ova naplata pokrenula lavinu

Međutim, naš tjednik je jedini u Hrvatskoj došao do ekskluzivnog otkrića da je Božidar Gorup pobjegao iz Hrvatske zbog mutnog milijunskog deala s bivšim direktorom Petrokemije, Josipom Jaguštom, kojeg Kutinjani s razlogom smatraju – grobarom Petrokemije. Priče o Jaguštovom uništavanju Petrokemije, tog nekoć velikog kutinskog giganta, ponovno su aktualizirane nakon što mu je Hrvatska poštanska banka blokirala račun, koji je odblokiran tek nakon što je Petrokemija uplatila HPB-u 12 milijuna kuna. Tada su na vidjelo počeli izlaziti mnogi detalji koji su se do tada skrivali od očiju javnosti. Tako se doznalo da je Gorup Grupa jedan od najvećih vjerovnika posrnulog kutinskog giganta koja Petrokemiji duguje gotovo 100 milijuna kuna.

Valja reći da se zagorski poduzetnik Božidar Gorup bavio i poljoprivredom, ali kako su na desetke njegovih farmi u Slavoniji uništile kiše i poplava, ulazio je i u druga rizična ulaganja. Tako je stvorio 300 milijuna kuna duga, što je bio i više nego dovoljan razlog za bijeg iz Hrvatske.

Petrokemija potražuje gotovo 2/3 duga samo od Gorup Grupe

Međutim, da nije bilo tog ogromnog duga posrnulom kutinskom gigantu, Božidar Gorup nikada ne bi pobjegao iz zemlje. Naime, njegova prava noćna mora bila je i ostala njegova bliska poslovna povezanost s bivšim direktorom Petrokemije Josipom Jaguštom. Jer, Gorup je bio svjestan da bi samo jedna ozbiljnija istraga mogla razotkriti njegove mutne milijunske dealove s Josipom Jaguštom.

Naime, već se iz samog poslovnog izvješća Petrokemije za razdoblje od siječnja do rujna 2014., na stranici 28, jasno vide svi značajniji financijski rizici te kutinske tvrtke u prošloj godini. Tako u izvješću, između ostaloga stoji, da je u iskazivanju stanja ustupljenih potraživanja najvećih domaćih kupaca i potencijalnih obveza prema faktoring društvima, Petrokemija d.d. na dan 30. 9.2014. iskazala obveze i potraživanja na bilančnim pozicijama u iznosu od 169,6 milijuna kuna.

Nenaplaćen dug od sto milijuna

U izvještajnom razdoblju je dio obveza jednog od velikih kupaca – Gorupa d.o.o. – (zbog njegovih problema s likvidnosti), u suradnji s poslovnim bankama reprogramiran za sljedeće razdoblje, a dio je prisilno naplaćen Petrokemiji d.d. kao regresnom dužniku od strane jedne poslovne banke (5 milijuna kuna u izvještajnom razdoblju, a 10 milijuna kuna u vrijeme sastavljanja izvještaja). Iznos od 97,96 milijuna kuna, koliki je bio dug kupca Gorupa d.o.o., Petrokemija d.d. nije uspjela naplatiti, stoji između ostaloga u izvješću. Dakle, od ukupno 169,6 milijuna kuna potraživanja kutinske Petrokemije, na Gorup Grupu otpada gotovo 100 milijuna kuna. Sada se postavlja pitanje – čime je to Gorup Grupa zadužila bivšeg direktora Petrokemije Josipa Jagušta, čija bivša firma sada od te zagorske tvrtke bezuspješno potražuje 97,96 milijuna kuna?
Da bismo došli do odgovora, potrebno je malo zagrebati po kronološkom slijedu Jaguštovog poslovnog uspjeha. On je, naime, prvi put imenovan predsjednikom Nadzornog odbora Petrokemije 30. listopada 1995. godine. Tada je bivši direktor Ine i bivši hrvatski veleposlanik u Londonu Andrija Kojaković prestao biti član NO-a, a na njegovo je mjesto imenovan Joško Zavoreo. Jagušt je potom iz NO-a prešao u Upravu, pa je direktorom Petrokemije imenovan u veljači 1999., umjesto Gojka Zovka. U studenom 2001. postao je zamjenik predsjednika Uprave Agrokor- Trgovine, a u listopadu 2004. je već dogurao do direktora u istoj Todorićevoj tvrtci. Razrješnicu na toj funkciji doživio je u veljači 2006. godine.
Jagušt je u svibnju 2009. zasjeo na novu funkciju – zamijenio je Damira Gorupa, jednog od utemeljitelja tvrtke Gorup iz Klanjca, inače brata nestalog zagorskog tajkuna Božidara, na mjestu člana Uprave. Gorup je bila obiteljska tvrtka koja se bavila prometom i organizacijom proizvodnje u poljoprivredi, proizvodnjom tovljenika, inženjering poslovima u graditeljstvu, te iznajmljivanjem nekretnina.

Petrokemija propada, Jaguštove vile i stanovi sve brojniji

Tvrtka je osnovala i Gorup Internacional koji je u listopadu 2009 promijenio ime u Bioptron za proizvodnju bioplina, i upravo je tada Jagušt imenovan za direktora. No, odlukom Nadzornog odbora Petrokemije u svibnju 2010. ponovno je imenovan direktorom Petrokemije s mandatom na četiri godine. U lipnju iste godine, zbog toga ga zamjenjuje Zdravko Lenard u Bioptronu, a izlazi i iz Uprave Gorupa.

Iako su u Zagrebu supružnici Jagušt prijavljeni na Trešnjevci, iz zemljišnih knjiga se vidi da su oni vlasnici prestižne nekretnine na Pantovčaku na kojoj je prijavljen Amiculum. Radi se o stanu u potkrovlju površine 186 metara četvornih, koji su kupili od Božidara i Damira Gorupa, ugovorom od 15. ožujka 2007. i aneksa ugovoru o prodaji nekretnina od 1. listopada 2012. godine. Možda bi se nadležne institucije mogle i trebale pozabaviti i tom transkacijom Josipa Jagušta, s obzirom na novonastalu situaciju u njegovoj bivšoj tvrtki. No, to nije jedina reprezentativna zagrebačka nekretnina obitelji šefa Petrokemije. Poslovni dnevnik je još 2013. objavio dokaze o enormnom bogatstvu Josipa Jagušta, pa tako i o nekretnini u londonskom Kensingtonu, te o brojnim luksuznim nekretninama u Zagrebu.

Imajući sve to u vidu, nije ni čudno zašto je zagorski tajkun Božidar Gorup, bliski poslovni partner grobara Petrokemije Josipa Jagušta, glavom bez obzira pobjegao u Južnu Ameriku. Možda mu se uskoro pridruži i gospodin Jagušt. No, Jagušt ne mora bježati čak do Južne Amerike gdje obitava Božidar Gorup, jer s britanskim državljanstvom kojeg je dobio zahvaljujući činjenici da ga je Ina poslala u London za svog predstavnika, kao pravi gospodin može odletjeti biznis klasom do Londona.
 

Autor:7Dnevno / 13. ožujka 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.