Bosnić ostaje u britanskom pritvoru do 29. travnja

Autor: hina

Bosnić je, navodi se, uhićen po međunarodnoj tjeralici hrvatskog pravosuđa raspisanoj zbog zločina protiv civilnog stanovništva, a Hrvatska je zatražila njegovo izručenje.

Mile Bosnić, srbijanski izbjeglica iz Hrvatske, uhićen 25. ožujka u Velikoj Britaniji temeljem tjeralice hrvatskog pravosuđa, odlukom britanskog suda ostat će u pritvoru do 29. travnja, prenijeli su u četvrtak navečer beogradski elektronički mediji.

Bosnić je, navodi se, uhićen po međunarodnoj tjeralici hrvatskog pravosuđa raspisanoj zbog zločina protiv civilnog stanovništva, a Hrvatska je zatražila njegovo izručenje.


Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković nakon Bosnićevog uhićenja objasnio je da je postupak nekoliko godina u fazi istrage, iako je ona pri samom kraju, jer je ispitan velik broj svjedoka, ali se u dizanje optužnice i suđenje nije išlo, jer osumnjičenik nije bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima.

Tko je pravi Bosnić?

Srbijanski mediji su, nakon što je uhićen Bosnić prenijeli izjavu Save Štrpca, predsjednika srbijanske organizacije “Veritas”, kako uhićeni Bosnić nije osoba koju traži hrvatsko pravosuđe i za kojom je raspisana tjeralica, već osoba istog imena i prezimena, pa čak i istog očevog imena, koja nikad nije činila zločine u Slunju.

Mile Bosnić je osoba koju zbog ratnog zločina traže hrvatske vlasti i protiv kojeg je pred Županijskim sudom u Karlovcu 20. lipnja 2003. pokrenut sudski postupak u odsutnosti. Za njim je iz zagrebačkog ureda Interpola raspisana tjeralica, na temelju koje je, prema srbijanskim medijima, Bosnić i uhićen u Engleskoj.

Optužnica Milu Bosnića tereti da je početkom 90-ih godina na području općine Slunj, kao visoki dužnosnik SDS-a i tzv. republike srpske krajine naredio nečovječno ponašanje prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti koje se provodilo ubijanjem, protupravnim pritvaranjem i protjerivanjem te oduzimanjem i uništavanjem imovine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.