Otvoreno.hr

BORBE U HDZ-U UPRAVO STARTAJU! Plenković danas predaje 40 tisuća potpisa! Doznajemo koliko je skupio Kovač

Autor: Iva Međugorac

Kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ-u odavno se zahuktala, no formalni dio bitke za fotelje u vladajućoj stranci tek počinje, jer prije kandidature bilo je potrebno prikupiti dovoljan broj potpisa. Da bi kandidatura bila valjana, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke moraju predati više od 10.500 potpisa.

U stožeru aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića stoga već sada zadovoljno trljaju ruke, jer kako tvrde izvori bliski premijeru, skupili su više od 40 tisuća potpisa, a prema njima tolika brojka sigurna je smjernica za pobjedu na izborima, na kojima će Plenković snage odmjeravati s Mirom Kovačem, kojemu ni ankete ne daju previše šansi. No, iz njegova pak tima poručuju da imaju podjednak broj potpisa kao Plenković te da se može govoriti o brojki od skoro 50 tisuća potpisa.

Inače, osim za Plenkovića i Kovača, potpisi su prikupljani i za članove njihovih timova. Kao što je poznato, šef Vlade svoj je tim i program predstavio prije desetak dana pa se saznalo kako uz Ivana Anušića, Branka Bačića i Olega Butkovića te Tomu Medveda, Plenkovićeve boje brani i jedna dama, odnosno Zdravka Bušić, dok s druge strane s Kovačem na vlast jurišaju Ivan Penava, Davor Stier, Tomislav Tolušić i Milijan Brkić. Navodno je za sve ove kandidate prikupljeno više od propisanog broja potpisa, ali to se ne može komparirati s Plenkovićevim brojem potpisa.

S predajom prikupljenih potpisa Plenkovićev tim nema namjeru čekati posljednji rok, pa će to učiniti u popodnevnim satima, dok se u petak očekuje predaja Kovačeve kandidature. Ipak, u njegovom timu kažu da su oni po potpise išli daleko trnovitijim putem te da su se susretali sa sabotažama i opstrukcijama, a u pitanje dovode i službenu brojku od 210 tisuća članova HDZ-a.

Smatraju kako se manipularanjem brojkama išlo na ruku Plenkoviću. Nakon što Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a zaprimi prikupljene potpise u roku od 48 sati, znat će se i službene liste za sve funkcije, ali i kada je o stranačkim službama riječ, u Kovačevom bloku su oprezni i nepovjerljivi te sumnjaju u podmetanja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.