Vlada RH

BOMBA IZ BUDIMPEŠTE! Mađarski MOL povukao tužbu protiv Hrvatske!

Autor: Dnevno.hr

Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu. Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske, doznajte Večernji list.

Podsjetimo, MOL je preko američkih odvjetnika, tvrtke Dechert, 6. prosinca 2017. podnio tužbu protiv Hrvatske na Okružnom sudu u američkom glavnom gradu. Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da Sjedinjene Američke Države “potvrde, priznaju i primijene konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. 12. 2016.” pozivajući se na Newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Nitko iz MOL-a nije želio komentirati ni podizanje ni povlačenje tužbe. Podizanje tužbe mnogi su ocijenili taktičkim korakom kojim MOL dodatno želi učvrstiti poziciju dok traje arbitraža u Washingtonu koju su pokrenuli 2013. Naime, Hrvatska je na arbitraži u Ženevi, koju je 2014. pokrenula Vlada Zorana Milanovića kao odgovor na MOL-ovu tužbu, izgubila. Svi su hrvatski argumenti propali – Hrvatska nije uspjela dokazati da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u Ini, što je bio temelj na kojem je hrvatska strana bazirala slučaj.

Neslužbeno se moglo doznati da su neki koraci i učinjeni. Smještajući i ovaj potez u širi kontekst odnosa dviju država, zanimljiva je koincidencija da su 12. rujna europarlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijer Viktora Orbána u Europskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da je 24. rujna MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.