Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

BOLNIČKI LIJEČNICI DEMANTIRALI BEROŠEVO MINISTARSTVO: ‘Lijeka za covid-19 nema ni približno dovoljno za sve pacijente’

Autor: Zlatko Govedić

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) demantirala je današnji odgovor Ministarstva zdravstva u kojem su naveli da je kontrolama u svih 26 bolnica utvrđeno da ima dovoljno covid-lijekova za sve sadašnje potrebe.

“Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze covidom-19, poput Vekluryja, odnosno Remdesivira, te Ronaprevea, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koju je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva”, rekao je ministar Vili Beroš u utorak.

No HUBOL tvrdi da Hrvatska ima zalihe Remdesivira samo za 80 pacijenata, dok se u bolnicama liječi 613 covid-pacijenata.

Priopćenje HUBOL-a prenosimo u cijelosti:

“Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama Remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi Remdesivir – antivirusni lijek za liječenje covid-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da Remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije Remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek Remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti.

Lijek Ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti covid-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa.

Za liječenje jednog covid-19 pacijenta daje se 6 bočica Remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 covid-pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.




U nekim bolnicama Remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka.”

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.