Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

BOLNA ISTINA O MLADIMA U HRVATSKOJ: Isplivali frapantni podaci

Autor: Iva Međugorac

Prema podacima Eurostata najveće žrtve koronakrize na tržištu rada su radnici na povremenim poslovima, zaposlenici na određeno vrijeme te sezonci. Prema ovoj analizi na koncu drugog ovogodišnjeg tromjesečja, bilo je oko 19.2 milijuna kuna zaposlenih na određeno vrijeme u dobi od 20 do 64 godine, dok ih je koncem prošle godine bilo 22,2 milijuna što znači da se u prvoj polovici ove godine broj zaposlenih na određeno u Eu smanjio za preko 13 posto, odnosno za oko tri milijuna.

Uz to je pao i udio zaposlenih na određeno vrijeme u ukupnom broju zapooslenik sa 11,6 na 10,2 posto. Stopa nezaposlenosti porasla je na 7,1 posto iako je prije krize ona iznosila 6,5 posto. U Hrvatskoj je po tom pitanju situacija posebno zabrinjavajuća. Naime, koncem prošle godine 15 posto ukupnog broja zaposlenih u našoj zemlji radilo je na određeno vrijeme, a njihov udio u ukupnom broju zaposlenih do sredine ove godine pao je na 12,7 posto.

Broj zaposlenih na određeno vrijeme smanjio se za oko 17 posto, odnosno za skoro 40 tisuća. Koncem lanjske godine ugovore o radu na određeno vrijeme imalo je 246 tisuća zaposlenika, dok je koncem lipnja ta brojka pala na 205 tisuća.

Ovom krizom posebno su pogođeni mladi, ali i sezonci za kojima se zbog loše turističke sezone u Hrvatskoj smanjila njihova potražnja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.