Bojite li se da ćete završiti iza rešetaka zbog skidanja filmova ili glazbe?

Autor: Zoran Stupar

- Stvar znanstveno-tehnološkog razvoja čovječanstva ne smije biti prepuštena tehnološkim korporacijama, koje ga danas već skoro u potpunosti kontroliraju, odnosno transnacionalnoj oligarhiji u čijem su one vlasništvu, a koja očito želi zavladati globaliziranim svijetom - stoji u Deklaraciji hrvatske Udruge za slobodne informacije 'Sinbad'. Otpor kažnjavanju pojedinaca zbog kršenja autorskih prava u sve je većem porastu. Ali i kazne su sve teže.

Osnivač stranice The Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg (27) nalazi se u švedskoj samici. ‘Pod ključem’ je 23 sata dnevno. Svartholm je osuđen na godinu dana zatvora zbog pomaganja korisnicima Interneta da krše autorska prava.

Zločin i kazna na švedski način

Svartholm je u kolovozu uhićen u Kambodži zbog optužbi za hakiranje web stranica švedskih poreznih vlasti. Prije toga je osuđen na godinu dana zatvora, a presudu je dočekao u inozemstvu i nije se vratio odslužiti je. Nakon uhićenja je izručen Švedskoj. Njegova majka je ovih dana za vice.com objasnila zašto joj je sin pod tako strogim nadzorom.

– Tužitelj tvrdi da bi Gottfrid mogao uništiti dokaze, ometati istragu i čak činiti zločine ukoliko ne bude u pritvoru sa ovakvim ograničenjima. Želim istaknuti da su još dvije osobe uključene u to za što je osumnjičen. Obje su bile u pritvoru, ali su sada slobodne, rade što žele. Zbog toga je potreba za samicom još više zbunjujuća – rekla je.

U studenom 2010. godine švedski sud je četvoricu suosnivača The Pirate Baya proglasio krivim za kršenje autorskih prava. Naložio im je da plate 3,6 milijuna dolara oštećenim tvrtkama, poput Warner Brosa, Sony Music Entertainmenta i Columbia Picturesa. Oni su se branili tvrdeći da ne krše švedski zakon o autorskim pravima. Osim novčane kazne, trojica su odslužila i zatvorsku, dok je Svartholm bio u inozemstvu.

SAD traži izručenje osnivača Megauploada

U međuvremenu, osnivači stranice Megaupload Kim Dotcom, Mathias Ortmann, Finn Batato i Bram van der Kolkčekaju saslušanje u ožujku 2013. godine. Tada bi se trebalo odlučiti hoće li ih Novi Zeland izručiti SAD-u. Američki tužitelji traže ih zbog kršenja autorskih prava, a prijete im kazne zatvora do 20 godina, kao i milijunske novčane kazne. Optuženi kažu da je Megaupload bio legitimna stranica za dijeljenje datoteka. U međuvremenu je sudac američkog Okružnog suda Liam O’Grady odbio zahtjev Kim Dotcoma da SAD povuče zahtjev za izručenjem.




Hoće li vas tužiti?

Još je jedan slučaj ove godine šokirao javnost. Ono zbog čega su se mnogi zabrinuli je najava tvrtke Zuffa LLC, u čijem su vlasništvu borilačka natjecanja UFC i Strikeforce, da će tužiti svakog kome se dokaže da je ilegalno gledao prijenos borbi. Tada je najavljeno da će Zuffa LLC dobiti na uvid e-mail i IP adrese i podatke svih koji su na stranicu bili prijavljeni i gledali prijenos.

‘Copyright’ djeluje razorno




Svi ovi slučajevi, kao i pokušaj usvajanja zloglasne ACTA-e, doveli su do pojačanog otpora onih koji vjeruju da sve informacije na Internetu trebaju biti slobodne. Osim proslavljenih Anonymusa, svoje ‘borce’ ima i Hrvatska. Ove je godine osnovana Udruga za slobodne informacije ‘Sinbad’. Kako stoji na njihovoj web stranici, ‘posebnu pažnju će posvetiti problemu vlasništva nad idejama, posebice ‘copyrightu’ kao pojmu koji je u našu duhovnu djelatnost prokrijumčaren na mala vrata, bez ikakvog publiciteta i najave, i sada tu djeluje razorno, što se već u nekoj doglednoj budućnosti može pokazati fatalnim za naš društveni razvoj.’

Poseban naglasak stavljen je i na borbu protiv ‘upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao sustava kontrole nad društvom’.

‘Stajalište je Udruge da stvar znanstveno-tehnološkog razvoja čovječanstva ne smije biti prepuštena tehnološkim korporacijama, koje ga danas već skoro u potpunosti kontroliraju, odnosno transnacionalnoj oligarhiji u čijem su one vlasništvu, a koja očito želi zavladati globaliziranim svijetom, već da ono treba biti prepušteno znanstvenoj zajednici koja je uistinu posvećena realnim problemima našeg civilizacijskog napretka, a koja je odgovorna narodu.’, stoji u Deklaraciji Udruge.

‘Malim’ ljudima uništen život

Joel Tenebaum pet je godina vodio bitku sa velikim diskografskim kućama u SAD-u zbog skidanja 31 pjesme sa Interneta. Sud je ove godine presudio da im mora isplatiti odštetu od 675.000 dolara. Tenebauma je branio harvardski profesor Charles Nesson.

Amerikanka Jammie Thomas-Rasset 2009. godine kažnjena je sa 1,92 milijuna dolara zbog skidanja 24 pjesme. Jesu li ‘Sinbadovci’ u pravu kada kažu da korporacije kontroliraju svijet? Prosudite sami.

Richard Matthew Stallman kontroverzni je američki haker i programer, poznat kao tvorac GNU ideje, osnivač Free software foundationa, aktivist za slobodni softver te tvorac najpoznatije licence za slobodni softver, GNU GPL. Mnogi pogrešno vjeruju da je Stallman začetnik ideje slobodnog softvera. Činjenica je, što Stallman kaže i sam, da je slobodni softver postajao i prijeprvih dana informatike. Ipak, u vremenu kada se većina UNIXa pretvarala u vlasnički softver (prijelaz sa 70-ih na 80-te), Stallman je čvrsto odlučio suprotstaviti se tom trendu i dati poticaj slobodnom kodu, ne samo kao programer, nego i pravno, filozofski te medijski. Izvor: Wikipedia

Piratbyran, švedska organizacija posvećena idejama koje se protive prevladavajućim idejama o intelektualnom vlasništvu, svoja je djela objavljivala pod alternativom ‘copyrightu’ zvanom ‘kopimi‘. ‘Kopimi’ potiče da djelo bude kopirano za bilo kakvu svrhu, komercijalnu ili nekomercijalnu.

Autor:Zoran Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.