Sanjin Strukic/PIXSELL

BLOKIRANI HRVATI U NOVOJ NEVOLJI! Od sada su ‘u raljama’ javnih bilježnika

Autor: Dražen Katalinić

Udruga Blokirani potpuno je razočarana prijedlogom nacrta novog ovršnog zakona, kojeg je u utorak predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, i kao članica radne skupine za izradu zakona neće staviti svoj potpis na predloženi nacrt – rekao je u izjavi za Dnevno.hr Mario Strinavić iz Udruge Blokirani.

Iako se ministar Bošnjaković slavodobitno hvalio da se predmeti ovrha iz domene javnih bilježnika vraćaju na sud, a javni bilježnici postaju povjerenici sudova, udruga Blokirani upozorava da Ministarstvo pravosuđa time ponovno izbjegava riješiti gorući problem postupka ovrhe u RH, a to je ukidanje svih posrednika između vjerovnika i dužnika – javnih bilježnika, odvjetničkih ureda i Fine – zbog čijih se izmišljenih naknada dug građana toliko povećava da postaje praktički neotplativ.

”Ovakvim prijedlogom zakona Ministarstvo pravosuđa želi neutralizirati presudu Europskog suda koji je presudio da javni bilježnici nisu i ne mogu biti sudovi niti obavljati sudske postupke na teritoriju cijele Europske unije. A sada će javni bilježnici u nas odraditi sav posao, a sudski vježbenik će na rješenje samo udariti pečat suda i ovrha postaje sudska. Davanjem ovlasti javnim bilježnicima Bošnjaković sud pretvara u poštansku ispostavu Javnobilježničke komore“, pojasnio je Strinavić zamke novog ovršnog zakona. Dodaje da je pri tom jako znakovito bilo i pismo Odvjetničke komore upućeno i Ministarstvu pravosuđa i radnoj skupini za izradu zakona u kojemu komora upozorava da se ne smije dozvoliti snižavanje odvjetničkih tarifa jer da bi se time narušila pravna sigurnost, ma što im to značilo, kaže Strinavić.

Ne samo da iz ovršnog postupka nisu izbačeni ni odvjetnici, također nepotrebni posrednici zbog čijih tarifa građanima raste dug, nego im je Vlada osigurala daljnje lukrativne poslove, navodi Strinavić, imenujući ih stečajnim povjerenicima u postupku stečaja potrošača.

”Iz svega je vidljivo da Ministarstvo pravosuđa i dalje štiti interesne skupine i želi zadržati posrednike u ovršnom postupku. Cilj ovog prijedloga je davanje ovlasti javnim bilježnicima, daljnji progon blokiranih iz Hrvatske i odricanje od zaštite jedine nekretnine, čime se Vlada hvalila prije godinu dana”, tvrde u udruzi Blokirani.

I najava uvođenja e-ovrha ne idu u cilju ubrzanja ovršnog postupka nego je osnovna namjera ravnomjerno raspoređivanje ovrha na sve javnobilježničke urede, upozoravaju Blokirani i postavljaju pitanje kupnje softvera za e-ovrhe. Premda je ministar Bošnjaković najavio da će za kupnju softvera aplicirati prema fondovima EU, činjenica je da je i Javnobilježnička komora izrazila spremnost za kupnju softvera, a ako joj se to i omogući, tada će se raditi o klasičnom sukobu interesa, zaključuju u udruzi Blokirani.
Autor:Dražen Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.