ilustracija/twitter

BLOKIRAN VAM JE RAČUN? FINA poziva na deblokadu, evo kako!

Autor: Dnevno

Odlična vijest za građane dolazi iz FINA-e. Naime, potvrđeno je kako su objavljeni prijedlozi za provedbu jednostavnog stečaja potrošača, kojim bi se građani mogli riješiti svojih dugovanja.

FINA  je objavila da su od početka godine poslali ukupno 80 845 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača (JSP) na 30 općinskih sudova u državi. JSP se provodi isključivo prema onima koji su blokirani dulje od tri godine te koji u FINA-inu očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice. 


KAKO TO?

U tijeku je objava sudskih e-oglasa u kojima se vjerovnici pozivaju da u roku od 45 dana ospore popis imovine koji je potrošač podnio ili da sami obavijeste sud o imovini potrošača iz koje bi mogli namiriti svoje potraživanje te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. U najvećem broju slučajeva radit će se upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači nisu dostavili popis pa se smatra da su izjavili kako nemaju imovine, javlja Večernji.

Zasad je riječ uglavnom o takvim slučajevima u kojima potrošači, a ni vjerovnici, nisu dostavili popis imovine, dok sudovi u evidencijama nisu našli dokaz da potrošači imaju imovinu vredniju od 10.000 kuna pa se stoga formalno provodi jednostavni stečaj potrošača u kojem se blokirane oslobađaju plaćanja svih obveza te se o tome izvještava potrošač, vjerovnik i FINA, nakon čega slijedi deblokada računa potrošača.

NEMOGUĆE? – MOGUĆE…

Primjerice, Općinski sud u Slavonskom Brodu, stalna služba u Novoj Gradiški, po sudskoj savjetnici 3. lipnja otvorio je postupak JSP-a nad imovinom potrošača iz Okučana te ga i zaključio oslobodivši ga obaveza prema vjerovniku A1 Hrvatska temeljem dvaju rješenja o ovrsi na osnovi vjerodostojne isprave javnog bilježnika. I to “za dug od 4747,71 kn, nenaplaćene kamate na glavnicu od 3929,38 kn, nenaplaćeni trošak od 1193,10 kn, nenaplaćene kamate na trošak od 850,88 kn i naknade FINA-i za provedbu/izvršenje osnove za plaćanje od 262,20 kn”. U drugom slučaju ovrhe još iz 2011. godine u odnosu na istog vjerovnika radilo se o ukupnom dugovanju od 3762 kune, odnosno ukupno 14.744 kune.

U konkretnom slučaju sud je utvrdio da je potrošač u zadnje tri godine imao isključivo primitak po osnovi doplatka za djecu i za opremu novorođenog djeteta, a ta su primanja izuzeta od ovrhe. Utvrđeno je i da nije (su)vlasnik nekretnina u RH. Vjerovnici, zasad pretežno teleoperateri, tako ostaju bez potraživanja, a ispada i da su javni bilježnici i odvjetnici “badava krečili” jer ni oni ne mogu naplatiti svoj trošak.
Više informacija doznajte na stranicama FINA-e : https://www.fina.hr/jednostavni-postupak-stecaja-potrosaca

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.