Bivši premijer gubi bitku oko ‘nepostojećeg stana’

Autor: hina

Nasljednici bivših vlasnika suterenskog stana u Kozarčevoj su nakon donošenja Zakona o povratu oduzete imovine zatražili povrat stana i pripadajuće parcele koju je kupio bivši premijer Sanader.

Upravni sud usvojio je tužbu nasljednika vlasnika suterenskog stana u kući bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu i poništio rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je odbijena njihova žalba na odluku grada o odbijanju zahtjeva za povratom stana i građevinske parcele.

Iz Upravnog suda danas je priopćeno da je 1. rujna sudsko vijeće donijelo odluku kojom je tužba uvažena i poništeno osporeno rješenje Ministarstva. Tim je rješenjem, naime, odbijena žalba trojice nasljednika vlasnika protiv rješenja Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove kojim je odbijen njihov zahtjev za povrat.

Zastupnica trojice tužitelja Đure Papca te Zlatka i Željka Hrastova, odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović izrazila je zadovoljstvo odlukom suda, rekavši kako je i očekivala pozitivan ishod.

Očekuje da će Ministarstvo pravosuđa sada donijeti rješenje u skladu sa sudskom odlukom i usvojiti žalbu njezinih klijenata te cijeli predmet vratiti na prvostupanjski postupak gradskom uredu. “Taj ured mora provesti postupak i utvrditi činjenično stanje, a što ranije nije učinio”, kazala je, izrazivši razočaranje što je za odluku suda doznala od novinara prije nego li ju je službeno zaprimila.

Upravni sud je odluku donio četiri godine nakon podnošenja tužbe trojice nasljednika koji su se žalili na ranija rješenja u upravnom postupku. Oni su od gradskog ureda tražili povrat dvosobnog stana od 49 četvornih metara te građevinskog zemljišta od 992 četvorna metra u Kozarčevoj 21. Riječ je o suterenskom stanu i dijelu okućnice kuće koju je kupio bivši premijer Sanader.

Mediji su pisali da se s rješavanjem tužbe proteklih godina otezalo zbog osjetljivosti slučaja jer je predmet bio povezan s premijerom. No, kako je Sanader otišao s političke scene predmet je, po pisanju tiska, izgubio političku osjetljivost.

Prema do sada u javnosti objavljenim podacima, obitelj Sanader prvi je stan u Kozarčevoj, veličine 113 četvornih metara, na drugom katu zgrade kupila u lipnju 1993., na ime Sanaderove supruge. Pola godine kasnije na ime njezinog oca kupljen je i drugi stan od 113 četvornih metara, na prvom katu. U prosincu 1994. kupljen je i treći stan u prizemlju, veličine 116 četvornih metara, također na ime Sanaderova punca.




Suterenski stan bio je u vlasništvu grada Zagreba, a u njemu je stanarsko pravo imala Božena Šešljaga. No, 1996. Gradsko stambeno-komunalno poduzeće (GSKG) proglasilo je stan nepogodnim za stanovanje pa je stanarki u zamjenu grad dodijelio stan od 70 četvornih metara u novoj zgradi na Malešnici. Stanarka je ubrzo s gradom sklopila ugovor o otkupu dodijeljenog stana.

Nasljednici bivših vlasnika suterenskog stana u Kozarčevoj su nakon donošenja Zakona o povratu oduzete imovine zatražili povrat stana i pripadajuće parcele.

U prvostupanjskom postupku 2005. gradski Ured za imovinsko pravne poslove odbio je taj zahtjev uz obrazloženje da je stan izbrisan iz popisa GSKG-a, a ono što je izbrisano i čega nema ne može se vratiti. Vlasnici su se žalili dokazujući da stan i parcela i dalje postoje, no u srpnju 2006. Ministarstvo pravosuđa donijelo je rješenje kojim se odbija njihova žalba pa im je jedino preostalo podnijeti tužbu Upravnom sudu.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.