foto: lider media

BIVŠI MINISTAR OBJAVIO DOKUMENTE: Tolušić ozbiljno kompromitiran!

Autor: dnevno.hr

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ovih je dana na udaru kritika, a mnogima je sporna njegova uloga u Agrokor plusu. Na to je na svojem Facebook profilu upozorio i bivši ministar gospodarstva iz mostovih redova Tomislav Panenić.

“STIGLA TOLUŠIĆEVA UPUTA ZA AGROKOR PLUS

“sukladno zaključcima sa sastanka održanog u Ministarstvu poljoprivrede 21.12.2018. u privitku dostavljamo uputu za postupanje u svrhu provedbe Rješenja Visokog trgovačkog suda Posl. br. 47. St – 1138/17 od 6. srpnja 2018. koje je postalo pravomoćno 18.10.2018., a u svezi primjene odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/18 i 115/18) i prijedloge nacrta aneksa ugovora po oblicima raspolaganja.”
Dakle, provedite kako je rečeno, a ako ne provedete onda ćemo vas….. (vjerojatno malo upravnog nadzora, malo uskrate bespovratnih sredstava, malo….).
Na zadnje dvije strane imate popis svih gradova i općina čiji bi čelnici trebali potpisati anekse. Pa ih pitajte što smatraju da je najbolje za stanovnike vaših gradova i općina.”

Kao što je ranije naš portal pisao, tvrtke koje tvore Agrokor posjeduju povoljne ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, što je najvećim djelom zasluga Sanaderova ministra i najpoznatijeg hrvatskog gulitelja krumpira Petra Čobankovića. Kada se krenulo s restrukturiranjem Agrokora te su tvrtke prestale postojati, a njihova mjesta zauzimaju zrcalna društva koja mijenjaju imena pa tako primjerice Jamnica postaje Jamnica plus.

Ono što također valja reći jest da je stoga potrebiti mijenjati i ugovore o zakupu zemljišta, jer sada su njihovi korisnici nove tvrtke. Tim povodom, sredinom prosinca u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su sudjelovali lokalni dužnosnici iz niza slavonskih općina i gradova. Na spomenutom sastanku nazočili su i državni tajnik u Tolušićevom ministarstvu Tugomir Majdak, ali i Vlado Čondić Galinčić, Agrokorov savjetnik za poljoprivredu. Ondje su dakako bili i sveprisutni predstavnici Državnog odvjetništva.

Priča se zapetljala onoga časa kada su lokalni dužnosnici odbili potpisati anekse ugovora koje su iz vladajućih redova opisivali kao formalnost, zbog promjena imena tvrtki. S druge strane, većina načelnika koji, zanimljivo, dolaze iz HDZ-ovih redova upozorila je da su uvjeti u postojećim ugovorima s Agrokorovim tvrtkama povoljniji od onih koje imaju ostali zakupci, a to bi moglo stvoriti probleme u lokalnim sredinama, ponajprije s malim OPG-ovima, koji zemljišta plaćaju skuplje.




Na nelogičnosti u ovom slučaju upozorili su i iz Mosta poručujući ministru Tolušiću da, prema zakonu, čelnici općina i gradova prava zakupa zemljišta mogu prebaciti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, a nekadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazio je sumnju da se ovime nastoji pogodovati novom Agrokoru.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.