Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BIVŠI MINISTAR O ĆORIĆU: ’Iza njegova rada mogu se raspraviti brojne upitne stvari’, no ’Neće mu pasti vlas s glave’

Autor: Matea Vidić

“Sutra neće ni vlas pasti s glave ministru Ćoriću, no bit će prilika da se prodiskutiraju učinci s kojima se hvali. Njegov stav je da su učinci sveprisutni, nemjerljivi, on je spreman o tome razgovarati, no iza njegovog rada zbilja se mogu raspraviti mnoge upitne stvari, a jedna od njih je C.E.M.P.”, rekao je nekadašnji ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović za N1.

Podsjetimo, protiv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, u saborsku je proceduru upućen prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru.

“Svaki obnovljivi izvor energije, pa i vjetar, poželjan je u Hrvatsko. No, nije dobro da se ne poštuju procedure i da se u sve uvlači klijentelistički pristup upravljanja projektima, a to se ovdje jasno vidi. Poticanje je bilo potrebno u početku jer je investiranje u vjetar vezano uz znatne troškove i nije ih moguće namiriti prodajom električne energije na tržištu, potrebna je intervencija. Država intervenira uz instrument poticaja. No, kako se broj instalacija povećava, tehnologija napreduje, cijena se smanjuje i poticaje treba smanjiti”, govori bivši ministar pa dodaje kako se i država sama obvezala za određene korake.

“Hrvatska se obvezala na brojne procedure, npr. na provjeru prihvatljivosti za ekološku mrežu. Mi smo obvezni poštovati direktivu o staništima, nisam ja potpisao prethodno rješenje nego stručne službe jer je to njihov posao. Ministar je isforsirao rješenje u kojem negira potrebu izrade zadnje ocjene.”

“Mi smo prekršili jednu direktivu, a obvezali smo se poštivati sve pravne stečevine, primjerice zakon koji traži provedbu glavne ocjene za ovakav slučaj. Famozni učinci rada ministra vidjet će se kroz godine, hoće li se pokrenuti postupak i koliko će na koncu građane koštati. On nas je potpisom doveo u situaciju da se postavljaju pitanja na Europskom sudu”, ističe.

Ministru Ćoriću za zlo se uzima i posjet Klubu u Slovenskoj za vrijeme lockdowna.

“Klub u Slovenskoj najbolje ocrtava obrazac po kojim se u Hrvatskoj upravlja resursima i bogatstvima već desetljećima. Dok god imamo političku elitu koja je ponosna kad je pozvana ili bude u tom klubu, do tad neće biti pomaka. Ovaj ministar se nije dokazao, ne vidim čemu ministar služi, to je miljama daleko od općeg dobra”, zaključuje.




Naposljetku, složio se i s Mirom Buljem za kojeg tvrdi kako je dobro rekao kad je Ćorića nazvao “ministrom nepogode za okoliš”.

“Dobro je on to narodski rekao, to najbolje odgovara stvarnim efektima koji će se s vremenom sve bolje vidjeti”, tvrdi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.