Bivši djelatnici ‘Sportplusa’ traže do pet neisplaćenih plaća

Autor: hina

Zaposlenici su se maksimalno trudili i s entuzijazmom zauzimali za razvoj 'Sportplusa', unatoč tome, mnogi su djelatnici radili bez ikakva ugovora, a potisivanje ugovora im je "neprestano uzaludno obećavano",rekao je Siniša Lončar, jedan od bivših novinara tog dnevnika.

Bivši djelatnici ugasloga riječkoga sportskog dnevnika “Sportplusa” na današnjoj su konferenciji za novinstvo da im se duguje četiri ili pet plaća te da su im tijekom rada sustavno bila kršena radnička i ljudska prava.

Govoreći u ime svih bivših djelatnika, Relja Paškvan je istaknuo da je “Sportplus” izlazio u sklopu “Nove revije”, tvrtke u stopostotnom vlasništvu “Novoga lista”, a da je njegovo pokretanje bila ideja većinskog vlasnika “Novog lista” Roberta Ježića. Sada, kad su izbili problemi, nadzorni odbor kojem je on na čelu “ne želi ljudski razgovarati s bivšim zaposlenicima”, rekao je Paškvan.

Siniša Lončar, također jedan od bivših novinara tog dnevnika, istaknuo je da poslodavac i uprave “Nove revije” i “Novog lista” nisu odgovorile ni na jedan dopis bivših zaposlenika kojim se upozorava na neisplaćene plaće pa ni na opomenu pred tužbu odvjetničkog ureda. Također je rekao da su se zaposlenici “maksimalno trudili i s entuzijazmom” zauzimali za razvoj “Sportplusa”. Unatoč tome, mnogi su djelatnici radili bez ikakva ugovora, a potisivanje ugovora im je “neprestano uzaludno obećavano”, dodao je Lončar.

Na konferenciji za novinstvo, na kojoj je bilo 15-ak bivših djelatnika “Sportplusa”, rečeno je i da je dio djelatnika koji su prešli u Registar poreznih obveznika (RPO) ostao dužan državi, a taj dug ne mogu podmiriti.

Uvjeti poslovanja onemogućuju redovitu isplatu plaća

Kako je rečeno, “Novi list” bi mogao bi preuzeti dugovanja “Nove revije” prema bivšim djelatnicima jer “Nova revija” nema imovine iz koje bi se mogle naplatiti njihove tražbine.

Direktor “Nove revije” Igor Vranić naveo je u današnjem priopćenju za javnost da je do danas “Nova revija” ispunila sve obveze prema stalno zaposlenima, a u cijelosti su isplaćeni djelatnici koji su radili preko agencije i studentskih servisa.




Također navodi da je pri dolasku na tu dužnost u listopadu 2010. rekao zaposlenima da im u takvim uvjetima poslovanja ne može jamčiti redovitu isplatu svih plaća.

Svima koji su bili nezadovoljni svojim statusom ostavio je nekoliko dana da odluče žele li prekinuti suradnju ili će i dalje raditi u tim uvjetima svjesni poslovnog rizika, ali nitko nije otišao, istaknuo je. Dug vanjskim suradnicima isplaćuje se dinamikom koju određuju poslovne okolnosti, naveo je Vranić u priopćenju i dodao da je stalno na raspolaganju bivšim djelatnicima te da im gotovo svakodnevno odgovara na pitanja.

“Sportplus” je počeo izlaziti 3. prosinca 2009., a posljednji je broj izašao 25. ožujka ove godine. Krajem 2010. godine u njemu je bilo 65 zaposlenika, a do kraja ih je u redakciji ostalo 27.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.