Igor Soban/PIXSELLL

Bivša ministrica pravosuđa za Dnevno otkriva zašto Mladić nije osuđen za zločine u Hrvatskoj

Autor: Iva Međugorac

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za naš je portal prokomentirala presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću.

”Meni se čini da je to bilo očekivano, za sve ovo što se dogodilo, to je maksimalna kazna. Goreg zločina nema i veće kazne nema”, smatra naša sugovornica. Osvrnula se i na mogućnost da Mladić dočeka smrt na slobodi. ”Nakon postupanja prema Šešelju, ništa nije nemoguće. Iako je bilo velike bojazni da Mladić i ne dočeka presudu zbog svojeg zdravstvenog stanja, zdravstveno stanje mu je u granicama dopuštenog za primiti presudu. Ovo je prvostupanjski postupak, slijedi vjerojatno njegova žalba i drugostupanjska odluka s obzirom da sud završava s radom. Koliko će se čekati ta odluka veliko je pitanje. Sam sadržaj presude se treba vidjeti, koji su to argumenti, što se u sadržaju kaže, od koga je primao naloge, upućuje li to na neku povezanost s nalogodavcima”, tumači Škare Ožbolt, koja se složila da je problem što se Mladiću nije sudilo za zločine na hrvatskom teritoriju.

”Haški sud je u pogledu Mladića učinio jednu vrstu selekcije, samo najopsežnije događaje su obuhvatili. Obuhvatili su uglavnom događaje u Bosni, a događaji u Hrvatskoj provukli su se kroz presudu Martiću, Babiću, Miloševiću… Za Mladića je bio vođen postupak, nisu ni sva mjesta u Bosni obuhvaćena, tu je napravljena jedna vrsta selekcije s obzirom na opseg, na tisuće žrtava. Strašno puno je tu dokaza, saslušanja i svega- ističe naša sugovornica. Ona pak ne može reći da li je to oblik politizacije, ali naglašava kako je selekcija čudba budući su zločini počinjeni oko zadarskog i šibenskog zaleđa bili brutalni i ratni su zločini.

”Za to je nadležnost bila suda u Haagu. Haški sud bez obzira koliko imao autoritet ima neke neobjašnjive odluke tipa puštanje Šešelja i selektivna obrada zločina, tu nema pravog argumenta i obrazloženja. Tu se otvara mogućnost sumnje da politički djeluje. Mislim da ne, u ovom predmetu sigurno ne”, zaključila je Škare Ožbolt.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.