faH

Biografija novog Kolindina savjetnika otkriva zanimljiv detalj: Jeste li zapazili?

Autor: Iva Međugorac

Dva nova savjetnika obogatila su tim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pa je tako savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku imenovan Vladimir Lončarević, a u fotelju savjetnika za nacionalnu sigurnost sjeo je pak Zrinko Petener, koji je ranije obnašao dužnost tajnika u kabinetu za nacionalnu sigurnost i obranu.

Savjetnici su prema priopćenju iz Ureda predsjednice na novu dužnost stupili s prvim danom ožujka.

Prema službenim biografijama Lončarević je završio kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirao, dok je doktorirao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, također u Zagrebu. Riječ je o izvanrednom sveučilišnom profesoru u zvanju višeg znanstvenog suradnika, koji honorarno predaje na na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Kroz karijeru objavio je brojne knjige, eseje, i pjesničke antolčogije, niz stručnih i znanstvenih članaka, obnjavio je oko tisuću članaka s raznih područja humanističkih i društvenih znanosti u različitim listovima, novinama, revijama i časopisima te priredio i uredio više monografija, zbornika i radijskih emisija.

Također, posjeduje članstvo u mnogobrojnim kulturnim ustanovama i udrugama, sudionik je brojnih kulturnih projekata među kojima valja istaknuti nacionalnu proslavu 450.obljetnice Sigetske bitke koja se odvila 2016.godine. U biografiji se navodi i karijera lektora i redaktora, te savjetnička funkcija u Ministarstvu obnove i razvitka. U Uredu predsjednika radi od 1999.godine, pa je tamo promijenio čitav niz funkcija te je tako surađivao i sa bivšim predsjednikom Josipovićem, koji ga je pak naslijedio od Mesića.

Zanimljiva je biografija i Zrinka Petenera koji je diplomu stekao 2000.godine na zagrebačkoj Visokoj policijskoj školi, pet godina kasnije doktorirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, školovao se i na polju sigurnosno.obavještajnog rada, sigurnosnih studija i obrambene politike, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Radio je u Ministarstvu obrane, u Upravi za obrambenu politiku MORH-a govori engleski i njemački jezik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.