fbpx
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

BiH JE DISFUNKCIONALNA, KAKO MOGU DOBITI KANDIDACIJSKI STATUS?’ Grlić Radman iznenadio, što će mu reći šef? ‘Znam ja kakav je Milanović bio i što je radio’

Autor: Dnevno.hr

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je Bosnu i Hercegovinu nazvao disfunkcionalnom zemljom s velikim demokratskim deficitom, upitavši se kako takva zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status za ulazak u Europsku uniju, otvoreno je pitanje što je s Bosnom i Hercegovinom.

Među ostalima, predsjednik RH Zoran Milanović poručio je da bih i BiH trebala dobiti taj status.


Ministar Grlić Radman je u Otvorenom rekao da je Ukrajina pokazala da je demokratska zemlja, da ima sve kapacitete institucionalno funkcionalne zemlje, a istaknuo je i rusku agresiju.

“Naravno da je to jedino što Europska unija u ovom trenutku može napraviti kako bi ohrabrila Ukrajinu samu, a i kako bi poslala poruku Rusiji da je to sfera interesa Europske unije”, rekao je Grlić Radman, dodajući da je slična situacija s Moldavijom.

‘Ne BiH koja je disfunkcionalna’

Što se tiče BiH, rekao je da je 2016. upravo Andrej Plenković pomogao u podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

“Ali ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reforme, koja nije napravila zapravo u ovih šest godina nikakvih pomaka”, rekao je Grlić Radman i dodao da je prvo nužno vidjeti određene pomake, a prije svega izbornu reformu.

“Kako može disfunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom dobiti kandidatski status?”, dodao je.

Prkačin: Gaze nam ponos

Ante Prkačin (Domovinski pokret) rekao je da je u obračunu predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića sklon Milanoviću i to zato što je dogorjelo do noktiju te treba ići u kost.
“Gaze nam ponos, i to nam ponos gazi gori od nas”, poručio je.

‘Znam ja kakav je Milanovć bio o što je radio u Ministarstvu’

Grlić Radman reagirao je rekavši da se stvar ne može simplificirati te da Milanović obmanjuje javnost da se stvari mogu riješiti preko noći. Predsjednika je također optužio da dijeli hrvatsko političko tijelo i ruši hrvatsku Vladu.

“Na jednom brodu kojim mi zajednički plovimo, gdje bi trebao on biti na vrhu jarbola kao hrvatska zastava, on svojim uvredama danas upravo ruši tu Vladu. On buši brod na kojem plovimo”, poručio je ministar.
“Nama je drago da je predsjednik Milanović skinuo mrenu s očiju. Ja imam, gospodine Prkačin, puno godina, i znam što je radio on u Ministarstvu i kakav je bio, i drago mi je da se on sada našao na strani Vladine politike”, rekao je Grlić Radman, na što mu je Prkačin odgovorio da emisija nije o Milanoviću.

Troskot: Mi smo krvavo platili kriterije kada smo ulazili u EU

Zvonimir Troskot (Most) rekao je da sada više nije jasno što je to zapravo EU i koji su kriteriji proširivanja. “Postojali su određeni kriteriji koje smo mi krvavo platili kada smo ulazili u EU, koji sada više nikome nisu jasni”, dodao je.

Bauk: Vlada i premijer podržavaju odluku da se BiH ne da status kandidata?

Arsen Bauk (SDP) rekao je da je iz ministrovog prvog izlaganja shvatio da Grlić Radman, a onda i Vlada i premijer podržavaju odluku da se BiH ne da status kandidata, a da se Ukrajini i Moldaviji da, na što je Grlić Radman rekao da to nije točno.

“Mislim da se apsolutno radi o dvostrukim kriterijima i jednoj nepravdi. Dakle, em “ne” Makedoniji za otvaranje pregovora, “ne” Albaniji za otvaranje pregovora, “ne” Kosovu za liberalizaciju viznog režima, i “ne” BiH za status kandidata. Prema tome, što se tiče onoga što se zove zapadni Balkan, zaslužili su naziv “neuropa”, a ne Europa”, rekao je Bauk.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.