Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

BEROŠ OSMISLIO OBVEZU ZA SVE PUNOLJETNE GRAĐANE! Jednom godišnje svi Hrvati morat će to obaviti, ali će biti besplatno

Autor: Dnevno.hr

Kako bi se na vrijeme otkrile bolesti i spasili brojni životi, ali i povećala kvaliteta zdravog života građana u skorije vrijeme planira se uvođenje obveznih općih sistematskih pregleda. Ideja je to Ministarstva zdravstva, a riječ je o paketu reformskih mjera koje se odnose na preventivu i koje će se ciljano provoditi po dobnim skupinama i spolu, a obavljati se ili jednom godišnje ili jednom u dvije godine, ovisno o dobnoj skupini, piše Jutarnji list. 

Sistematski pregledi bit će organizirani u okviru jednog dana, bez čekanja unutar sustava, a novost će biti da će pacijent moći ocijeniti pregled. Odluku će u skoro vrijeme donijeti struka, uz Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koje bi preglede financiralo u okviru zdravstvene zaštite.

Pregledi bi, dakle, bili besplatni ali i obvezni, no zasad se ne spominje što ako netko ne vodi brigu o zdravlju i propusti pregled.

Zdravlje nacije

Navedeni sistematski pregledi koristit će se i kao prikaz aktualnog stanja zdravlja nacije. Hrvatska u odnosu na prosjek EU trenutno ima loše rezultate, tako da naše loše navike direktno utječu na narušavanje zdravlja. Primjerice, u odnosu na EU u kojoj su prehrambeni rizici na 17 posto, kod nas su na 22. Tri posto imamo više pušača od prosjeka EU, zrak nam je dva posto onečišćeniji, a po konzumiranju alkohola u europskom smo prosjeku.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.