Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

BEROŠ I BOŽINOVIĆ U KONFLIKTU? Plenković izvan sebe: Tko preuzima glavnu riječ?

Autor: Iva Međugorac

Rekordne brojke pokazuju kako drugi val pandemije korna virusa u Hrvatskoj tek starta, budući da svi relevantni stručnjaci najavljuju kako će broj oboljelih još rasti, upućeni svjedoče da je pred nama novih sedam mjeseci krize, no u toj se krizi po svemu sudeći Nacionalni stožer ne snalazi onako kvalitetno kao što je to bilo prije par mjeseci kada smo se suočili s prvim valom ove globalne pandemije.

Bila su to ona vremena kada se članovima Stožera pljeskalo s balkona, nosili su u to doba status nacionalnih heroja, međutim trenutni dojam je kako su se glavni predstavnici Stožera i sami pogubili kako u brojkama, tako i u onome što komuniciraju prema javnosti. Da je tome tako potvrđuje niz oprečnih izjava koja su u posljednje vrijeme izgovorili ministar policije Davor Božinović te prvi čovjek hrvatskog zdravstva Vili Beroš. Tako je odgovarajući na pitanje o mogućem uvođenju policijskog sata zbog pandemije Božinović izjavio kako ta mjera nije na stolu. Na pitanje, a s obzirom na odluku Slovenije i nekih drugih država o uvođenju policijskog sata zbog pandemije koronavirusa, ministar Božinović kaže da ta mjera nije na stolu.

“Ono što bih želio kazati jest da težina mjera ovisi o disciplini svakoga od nas. Kada bi se svi pridržavali svih jednostavnih mjera, onda nam nikakve mjere ne bi bile potrebne. U ovom trenutku želimo da kroz naše javne nastupe, svih onih koji realno sagledavaju epidemiju, da prenesemo poruku da je zaštita od bliskih kontakata najbolji način kako spriječiti da dođe do uvođenja restriktivnih mjera. To bi značilo da ljudi nisu prihvatili i shvatili kojom se brzinom širi epidemija. Koristim i ovu priliku da pozovem građane da se suzdrže od okupljanja, privatnih slavlja, poglavito u zatvorenim prostorima. To su mjesta žarišta epidemije. To u konačnici dovodi u opasnost zdravstveni sustav koji nije u poziciji da pomogne ne samo ljudima oboljelima od Covida, već i svim drugim bolesnicima”, poručio je Božinović dok s druge strane njegov kolega Beroš tu opciju ipak nije odbacio.

“Ako bude potrebno, ali ne želim u ovom trenutku dati potvrdan odgovor. Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno”, rekao je i dodao prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti. I nakon nedavnog sastanka Nacionanog stožera civilne zaštite s Plenkovićem ministar Božinović izjavio je da se epidemiološko stanje pogoršava te da razmatraju niz novih mjera. “Ukoliko je žarište u nekom dijelu Zagreba donosit ćemo mjere koje će biti usmjerene lokalno”, izjavio je Božinović. S druge strane Beroš je nakon istog tog sastanka ustvrdio kako je “Zagreb premali da bi propisivali mjere za pojedine gradske četvrti”. Inače, upućeni svjedoče kako je i premijer Plenković skloniji tome da glavnu riječ u Stožeru u cijelosti preuzme Božinović, koji je od početka pandemije odmjeren u svojim javnim nastupima pa se zapravo čini da on ponajbolje sve mjere komunicira s građanima, dok se Beroš očigledno pogubio zbog drugih problema koji pritišću zdravstveni sustav.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.