Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

BERNARDIĆ OSTAO BEZ PODRŠKE: SDP na godinu dana preuzima Komadina?

Autor: Dnevno.hr

Plan neretvanske grupe je da SDP na godinu dana preuzme Komadina. Oponenti rješenja tvrde kako je to “alibi politika’. Potpredsjednik stranke s najviše glasova s prošle konvencije, Zlatko Komadina, bit će vršitelj dužnosti predsjednika stranke, moguće i punih godinu dana. Dotad će osnovati svoj tim za stabilizaciju SDP-a, a ekipa koje se ovog vikenda sastala u Pločama nakon Maratona lađa, u kojoj su najzvučnija imena gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, radit će dotad na pripremi novih političkih sadržaja za SDP. Naravno, preduvjet je da Davor Bernardić ode s mjesta šefa stranke, piše Novi list.

To je plan koji je skovan zadnjih dana u redovima socijaldemokrata koji ne pripadaju niti struji Peđe Grbina i Siniša Hajdaša Dončića, a niti struji aktualnog predsjednika Bernardića koji je time definitivno ostao bez podrške velike većine viđenijih ljudi u stranci. Prema informacija iz te grupacije, koju uglavnom čine lokalni čelnici SDP-a mlađe generacije, a kojih se u Metkoviću i Pločama okupilo tridesetak, oni su već i ranije uspjeli nagovoriti Komadinu da bude osoba koja će operativno voditi stranku do novih izbora za novo vodstvo.

Da li će pritom Bernardić ostati na čelu stranke do euroizbora u proljeće iduće godine, ili kraće, to kako oni tvrde i nije presudno.

Međutim, za razliku od Grbina, Hajdaša i ostalih 20-ak zastupnika koji traže izbore za šefa stranke i kompletno novo vodstvo što prije, ovaj plan Jakšićeve i Krstičevićeve grupacije ide k tome da se stranka prvo stabilizira, a tek onda provedu novi unutarstranački izbori.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, koji je jedini uz potpredsjednika SDP-a Rijeke Vojka Brauta iz PGŽ-a bio na susretu, kaže za riječki dnevnik: “Bernardićevo povlačenje ne ovisi o ovoj grupi lokalnih čelnika koji su se našli u Pločama. Mi smo samo upozorili da je stranka u lošoj situaciji, i da se taj pad rejtinga prelijeva na nas koji smo uspješni u lokalnim sredinama.’

U drugoj struji tvrde da je ovo alibi-politika.

“Radi se o ljudima koji zapravo podržavaju Bernardića, a sad se prave da ga ruše, da bi imali alibi za potop na euroizborima, da tada on bude kriv. Oni su ga doveli, i oni ga i dalje drže. Ovo u Pločama je čisti spin, namjerno se razvodnjava priča da bi izgledalo da se, kao, Beru ruši, a zapravo se samo radi o Komadininoj kalkulantskoj prirodi i kad se bude vidjelo da nema novog lidera, fino će ostati stari – Bernardić’, rekao je za Novi list saborski zastupnik.




Plan je ove druge struje da se kao novo lice profilira eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.