Patrik Macek/PIXSELL

Bernardić negoduje radi izglasanog Zakona: ‘Probajte vi živjeti s 3000 kuna!’

Autor: Hina

Sabor je većinom glasova donio Zakon o minimalnoj plaći, kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za one radnike koji s poslodavcem imaju ugovorenu minimalnu plaću.

Tim zakonom precizira se i krajnji rok do kojega je Vlada dužna utvrditi iznos minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu. Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće s 2751 kune na 3000 kuna neto.

Za preživljavanje nije dovoljno 3000 kuna, probajte vi živjeti s 3000 kuna, negodovao je Davor Bernardić (SDP), nezadovoljan što nije prošao amandman SDP-a da se minimalna plaća poveća na 4000 kuna neto. Prozvao je vladajuće i za licemjere zbog dizanja plaća najbogatijima dok se siromašnima daju mrvice.

Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je pak kako je Vlada napravila izuzetne napore kako bi podigla pravo onima koji primaju najmanje.

Sabor je izglasao i Zakon o sudskim pristojbama prihvativši amandman Ljubice Lukačić (HDZ) kojim se od plaćanja pristojbe oslobađaju i osobe s invaliditetom koje svoj status mogu dokazati valjanom ispravom.

Izmijenio je i Kazneni zakon koji donosi oštrije kazne za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, te njihovo nezastarijevanje. Izmjenama se pooštravaju kazne za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te propisuje novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

Izmijenjen je i Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje kojima se uvodi novi koncept organizacije stručnog usavršavanja osoba koje obavljaju stručne poslove prostornog uređenja i gradnje.

Prihvaćen je i paket zakona koji se odnose na smanjenje broja agencija i zavoda.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.