fbpx
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd 

Beljak: ‘HDZ vodi kukuruzni rat protiv HSS-a’

Autor: Hina

Nakon što je vijećnica HSS-a u Skupštini Zagrebačke županije Jasminka Mataušić napustila stranku i kao nezavisna stala uz HDZ, čime su SDP i HSS izgubili većinu, Krešo Beljak (HSS) i Mihael Zmajlović (SDP) optužili su u petak HDZ za političku trgovinu i najavili kaznene prijave nakon što prikupe dokaze na temelju saznanja koje imaju

Beljak je Mataušić pozvao da pokaže svoju moralnost i vjeru, čime je pojasnila svoj izlazak iz HSS-a, te je pozvao da vrati mandat HSS-u. “Uvjeren sam da će već danas vratiti mandat HSS-u, a ako to ne učini, onda će biti istina da ju je HDZ kupio”, kazao je. Beljak je pozvao javnost da prati gdje će se Mataušić zaposliti, nakon što već tri godine traži posao, pa će sve biti jasno. Dodao je kako vjeruje da su drugi vijećnici sa zajedničke liste moralni ljudi koje se ne može kupiti, iako HDZ to pokušava.

Čelnik HSS-a podsjetio je kako je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP) odslužio zatvorsku kaznu za puno manje djelo od onih kojima se služi HDZ u Zagrebačkoj županiji. Medijske napise o svojoj stranci u zadnje vrijeme nazvao je neistinom i “kukuruznim ratom HDZ-a protiv HSS-a”. Zmajlović, sadašnji predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, upozorio je da se volja birača mijenja na nemoralan i nedopustiv način, skupljanjem većine po kafićima, pri čemu se zastupnike vrbuje, ucjenjuje, lobira, nudeći im posao u državnoj administraciji. Kazao je kako je odgodio sjednicu Skupštine koja se trebala održati u srijedu dok se “ohlade glave HDZ-ovaca”, ali će biti održana u zakonskom roku, te potvrdio kako je u proceduru upućen zahtjev za njegovu smjenu.

Vrbovanje vijećnika


“Vjerujem u moral ljudi, tako da ne vjerujem da će se gradonačelnik Svetog Ivana Zeline iz HNS-a preko noći okrenuti i pljunuti u lice građana”, poručio je Zmajlović. Kazao je kako ima indicije da se vijećnike iz njihove grupacije vrbuje i vrši na njih pritisak, a HDZ-u poručio da se odnosi u Skupštini mogu mijenjati samo na izborima. Najavio je da će dokaze o političkoj trgovini proslijediti nadležnim institucijama te odbacio optužbe da je zaposlio vijećnika Živog zida u Jastrebarskom, navodeći da već sedam godina nije gradonačelnik toga grada.

Iako je župan Stjepan Kožić (HSS) bio najavljen na konferenciji za novinare, Beljak je kazao da se ispričao zbog ranije preuzetih obaveza. Upitan ima li podršku u stranci, s obzirom da se u medijima javljaju nezadovoljnici koji napuštaju HSS, Beljak je odgovorio da sve što je učinio u zadnjih godinu dana ne bi mogao napraviti na nema podršku. One koji odlaze iz HSS-a nazvao je “nebitnim ljudima koje ne treba dizati kao vođe pobune u stranci”.

Ustvrdio je da broj članova nije pokazatelj stanja u stranci nego rejting, koji je stabilan iako bi volio da je viši, i to što u saborskom Klubu zastupnika HSS-a “svih petero zastupnika diše kao jedan”. Istodobno je iz HDZ-a stiglo priopćenje da je novoformirana većina u Skupštini Zagrebačke županije u četvrtak predala zahtjev za opoziv Zmajlovića i to potkrijepila s potpisima 26 od ukupno 51 vijećnika. HDZ očekuje da Zmajlović u najkraćem roku sazove sjednicu kako bi Skupština mogla nastaviti s radom i donijeti proračun za 2018. godinu, kaže se u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.