Bebić: Nije istina da nisam zaštitio premijerku od napada SDP-a

Autor: hina

Predsjednik Sabora tvrdi kako je stao u obranu Jadranke Kosor u napadima oporbe da je u dva navrata slala policiju na prosvjednike.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić odbacio je danas tumačenja da je tijekom aktualnog prijepodneva propustio zaštititi premijerku Jadranku Kosor od uvredljivih kvalifikacija i napada saborske oporbe.

– Ne znam kako tko komentira, ali ja sam pozorno pratio raspravu. Prvi dio nisam razumio radi galame i zato što je zastupnica koja je govorila sjedila u zadnjoj klupi, ali znam da je u dva navrata optužila vladu za slanje policije na prosvjednike, a onda je za isto optužila premijerku. Ja sam intervenirao i rekao da to nije točno i da se u sabornici ne smiju iznositi objede i uvredljive kvalifikacije – objasnio je Bebić u emisiji ‘S Markovog trga’ Hrvatskog radija.


Dodao je da se u Saboru može postaviti svako pitanje, ali da uvijek inzistira da ta pitanja ne budu uvredljiva.

– Dozvolio sam demokratsku i življu raspravu, ali i upozorio da ne smije biti vrijeđanja – kazao je Bebić, koji smatra da je rasprava bila ‘u okviru onog što se može očekivati od jedne dinamičnije i burnije rasprave kakva je aktualno prijepodne’.

‘Neprihvatljivo je da tv-ekipe hodaju po hodnicima i očekuju da netko otvori vrata kako bi mu postavile pitanje na koje nije pripremljen, a poslije govorile da nije kompetentan’
Luka Bebić, predsjednik Sabora

Sasvim prosječno

Bebić je uvjeren i da rasprave u Saboru nisu žešće od rasprava u drugim parlamentima, kao i da saborski Poslovnik, kad ga se striktno primijeni, omogućuje kvalitetnu raspravu i dobru atmosferu u sabornici.

Rekao je da u sklopu rasprava o izmjeni Poslovnika postoje inicijative da se ministre obveže da u Saboru obrazlažu važnije zakone, umjesto da to čine državni tajnici, a smatra da bi ministri time pokazali poštovanje prema Saboru.

Bebić je najavio da će Sabor 20. obljetnicu prvog demokratskog višestranačkog saziva obilježiti svečanom sjednicom na kojoj će dodijeliti priznanja svim zastupnicima tog saziva.

Podsjetio je da je prvi saziv Sabora početkom 90-ih donio Ustav i niz akata od povijesnog značaja, poput Odluke o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ.
– Nastojat ćemo dostojno obilježiti 20. obljetnicu tog saziva, ne trošeći puno – rekao je.

Bebić je još jednom objasnio da novi glasnogovornik njegova ureda neće služiti promoviranju aktivnosti predsjednika, nego i aktivnosti svih saborskih izaslanstava, koja, ističe, nisu čisto protokolarna, nego i sadržajna.

Odbacio je tumačenje da javnost ne zanima rad izaslanstava.

– Mogao bih i ja reći da javnost ne interesira ono što piše na ovoj ili onoj stranici novina – kazao je.

Javno senzibilan
Očekuje da će zapošljavanje glasnogovornika olakšati posao i novinarima, jer je ‘neprihvatljivo da tv-ekipe hodaju po hodnicima i očekuju da netko otvori vrata, kako bi mu postavile pitanje na koje nije pripremljen, a poslije govorile da nije kompetentan’.

Bebić je zadovoljan radom sadašnjeg saborskog Ureda za informiranje, ali smatra da ‘treba netko u komunikativnom dijelu, tko bi bio na raspolaganju novinarima’.

Na pitanje zašto se kasni s ustavnim promjenama, koje se po ranijim najavama očekivalo do ožujka, Bebić je kazao kako je i sam pomalo razočaran što Ustav još nije promijenjen.

Uvjeren je da će se ustavne promjene donijeti u svibnju te da će Sabor uspjeti na vrijeme prihvatiti zakonske izmjene potrebne za dovršetak pregovora s EU.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.