photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bauk oštro kritizirao Kolindu: ‘Da je u Njemačkoj poslali bi je u zatvor!’

Autor: dnevno.hr

Predsjednik Kluba SDP-a kritizirao je govore koje je predsjednica RH održala pred argentinskim Hrvatima

Nakon što je jučer pohvalio premijera Andreja Plenkovića što ustraje u ratifikaciji Istanbulske Konvencije, danas je Arsen Bauk imao ponovno štošta za reći, ali negativno o predsjednici Kolindi i njezinim govorima pred argentinskim Hrvatima. Bauku je očito zasmetala izjava Kolinde kako su mnogi Hrvati u Argentini našli prostor za slobodu i domoljublje.

“Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolf Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojemu mogu svjedočiti svoje domoljublje”, ironičan je bio Bauk u Saboru, prenosi N1.

“Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj – ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti”, dodao je Bauk koji je kazao kako su “svjedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svjetskog rata” u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije.

“Naravno da ovim ne generaliziram da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta i njihovi dužnosnici, ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava poslije toga, predsjednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu”, poručio je.

Bauk se tu nije zaustavio u kritiziranju predsjedničinog ponašanja.

“Kad predsjednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonotom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje”, kazao je Bauk, dodavši da takve izjave ostavljaju mrlju na karijeri predsjednice, kojoj je poručio da bi bilo bolje da stvori jedinstven stav i njega se drži “i u Vukovaru i u Lisinskom i u Buenos Airesu”.

“Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći, pa je onda bolje da ni ne ide nigdje”.




Za kraj je Bauk istaknuo kako je “ZAVNOH bio i bit će temelj suvremene hrvatske države, a neutralnost prema sukobima iz prošlosti značilo bi izjednačavanje fašizma i antifašizma, a “dok nam živo srce bije to se ovdje dogoditi neće”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.