Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bauk najavio dvije šamarčine za Plenkovića: Odmah se javio HDZ-ovac

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk komentirao je izjavu europske tužiteljice Laure Kovesi da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada i političari već pravosuđe. Bauk kaže, premijer je dobio ‘europsku šamarčinu’, a na izborima će dobiti ‘hrvatsku šamarčinu’. “Najprije je tjednima puštao, kako je europska tužiteljica rekla, dimnu zavjesu da nisu uzeli europski novac nego hrvatski novac. Danas je dobio europsku šamarčinu od europske tužiteljice, a na izborima će dobiti hrvatsku šamarčinu od hrvatskih građana”, rekao je Bauk na konferenciji za medije.

Bauk je, aludirajući na Kovesi, rekao da tako izgledaju tužitelji koji ‘ne ulaze pod okriljem noći u auta osoba netom izašlih iz pritvora, ne guglaju propise na zahtjev stranačkih čelnika, koji se izražavaju normalno, a ne reducirano te koji se ne hvale političarima da su cijelu svoju obitelj vodili da preferencijalno glasaju za njih’.

Kaže, i Hrvatska je nekada imala takve institucije, a imat će ih kada nakon izbora ukinu ‘lex AP’ i smijene Turudića. “Sad znamo tko čuva EU novac, a pitamo se tko čuva hrvatski novac”, rekao je Bauk.

Foto: Saborska TV

Bauk: Moramo pobijediti zbog mladih

Istaknuo je kako im je zadaća pobijediti na izborima kako bi mladi svoje najproduktivnije godine proveli u normalnoj i demokratskoj zemlji, a ne u zemlji bez pravde radi pravosuđa, bez nade radi korupcije i bez slobode radi “lexa AP”.

Upitan tko bi po njemu trebao odlučivati o nadležnosti u ovom sukobu nadležnosti, odgovorio je kako bi to, prema analizi uredbe koju je naručila Europska komisija, trebao raditi sud – nacionalni sud ili Sud Europske unije.

Podsjetimo, glavna europska tužiteljica Laura Kovesi danas je u intervjuu za N1 rekla kako o nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, već je to nešto što pripada pravosuđu, a izjave premijera Andreja Plenkovića ocijenila je primjerom političara koji pred građanima stvaraju ‘dimnu zavjesu’ jer se pokušava prikazati da nije važno je li došlo do prevare, već da je pitanje tko je nadležan da istu istražuje.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Oglasio se HDZ-ovac: Prozvao radikalnu ljevicu

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar poručio je u nedjelju kako u Hrvatskoj imamo HDZ koji koristi sredstva na zakonit način i zalaže se za samostalnost i neovisnost u radu institucija, te radikalnu ljevicu koja bi istrage koristila za političke progone i suđenja. “Imamo HDZ koji koristi sredstva na zakonit način, zalaže se za samostalnost i neovisnost u radu institucija i radikalnu ljevicu, koja bi istrage koristila za političke progone, za politička suđenja, funkcionirala na način nekih prošlih vremena… Mi ćemo čvrsto ostati na svojim stavovima vezano i za djelokrug rada i DORH-a, i Uskoka, i Europskog javnog tužitelja, i vezano za sve ono što je u interesu RH i hrvatskih građana”, poručio je.
“Da je bilo do Možemo Hrvatska ne bi dobila ni centa iz EU za obnovu. Dok je Vlada osigurala 2,5 milijardi eura, od toga 1,3 milijardi iz Fonda solidarnosti Možemo je tražio donatorske večere. Nastavili i dalje pa su tvrdili da RH neće iskoristiti sredstva i da će ih vratiti. Danas, zahvaljujući upravo tim EU sredstvima u Zagrebu se obnavlja preko stotinu škola, bolnica, crkvi, prometnica…”, rekao je Mažar na konferenciji za novinare.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Podsjetio je kako je zahvaljujući Vladi Hrvatska među prvima osnovala ured EPPO koji je jedan od najbrojnijih u EU te želi da oni neovisno i kvalitetno rade svoj posao. Tvrdi da postoji međusobna suradnja te da im se pomaže da neovisno rade kao i da od ostalih institucija, poput policije, DORH-a i Uskoka traže da rade neovisno svoj posao.

“I predsjednik Vlade Andrej Plenković je više puta istakao kako radi rekordnog priljeva europskog novca traži da se on zakonski troši i da svaka institucija radi sukladno svom djelovanju, odnosno da državne institucije gledaju ako je eventualno došlo do štete za državni proračun, a europske ako je došlo do štete za europski proračun i da se svaka istraga istraži do kraja, a krivci kazne”, rekao je Mažar.
HDZ-ovci žestoko prozvali Grbina: ‘Plagirao je Kolindin slogan, stvarno postoje dvije Hrvatske’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.