fbpx

Barišić želi oprost: Za sve pred USKOK-om već okrivio Sanadera?

Autor: M.S.

Barišić je tek danas trebao pred USKOK-om iznijeti svoju obranu, no on je navodno djelomično to učinio već jučer. Zasad je istražiteljima dao samo mrvice, a trebao bi cijelu priču o Sanaderu i Fimi Mediji ispričati naknadno. Te primiti oprosnicu, naravno.

Ante Madunić, odvjetnik Mladena Barišića, za danas je najavio iznošenje obrane svoga klijenta pred USKOK-om, no kako piše Jutarnji list, on je to ipak već učinio, te za sve malverzacije okrivio bivšeg šefa Sanadera.

To se dogodilo jučer popodne, a narednih dana Barišić bi trebao i pobliže objasniti po čijem je nalogu provodio reket za Fimi Mediju u javnim poduzećima i ministarstvima.

Unatoč svaljivanju krivnje na Sanadera, slučaj protiv Mladena Barišića je posve čist i pravno neoboriv, prema istražiteljima.


– Gospodin Barišić izvukao je najmanje četrdeset milijuna kuna. Kažem najmanje, jer suma i dalje raste. Za tih četrdeset milijuna kuna Mladen Barišić teško da može dobiti manje od deset godina zatvora. I to vrlo brzo, jer uskočki sudovi, kako se vidi u Polančecovu primjeru, djeluju relativno brzo – citira Jutarnji svog sugovornika.

Izbor pred Barišićem se svodi na deset godina zatvora i oprosnice, u slučaju da prospe dušu o tome zašto je sve to radio i tko je u svemu tome glavni i odgovorni. Izbor je, kaže izvor Jutarnjeg, time vrlo lak, jer nitko ne želi u zatvor na deset godina.

Štoviše, u prilog tome da će se cijela priča okrenuti na oprosnicu govori i naš jučerašnji razgovor s Madunićem, o Barišićevim planovima za budućnost, u kojima već smišlja što će raditi kad prođe hajka.

Tko će zaposliti Mladena Barišića?

Za famoznu oprosnicu se bori i bivši glavni policajac Ivica Kirin, koji je spreman reći što je sve radio, po Barišićevom, a time i Sanaderovom nalogu, s Fimi Medijom.

Ivica Kirin spreman za ‘oprosnicu’ progovoriti o aferi Fimi-medije
Kirin: Ivo Sanader je bio vrhovni autoritet u iznudi poslova za FIMI-Mediju

Koliko je USKOK velikodušan s oprosnicama, svjedoči i primjer Darka Beuka, direktora Hrvatskih šuma, koji je 24 dana šutio u pritvoru, da bi nedavno izašao pošto je dao ‘koristan i vjerodostojan iskaz’. Osim o Sanaderu, zaključuje Jutarnji, Barišić bi mogao pričati i o drugim, još uvijek aktualnim ministrima Vlade i njihovim ulogama u manipuliranju novcem javnih tvrtki iz proračuna. Nitko, ako je sudeći po tome, više nije siguran.
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.