fbpx
kolovoza | Foto: MORH/ F. Klen

BANOŽIĆ BRUTALNO UZVRAĆA MILANOVIĆU! MORH GRMI: ‘Predsjednik ne zna drugačije reagirati osim vrijeđanja na osobnoj razini’

Autor: Dnevno

Ministarstvo obrane (MORH) regiralo je na današnji istup predsjednika Zorana Milanovića u kojem je nastavio svoj sukob s ministrom Mariom Banožićem.

U ministarstvu smatraju kako se predsjednik neprofesionalno i neprimjereno odnosi prema vojsci.

U pismu, koje potpisuje sam ministar Banožić, demantiraju Milanovićevu tezu da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu.

Oštar demanti

“Predsjednik Republike Hrvatske svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci što je neprofesionalno za funkciju koju obnaša. Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka”, stoji u pismu MORH-a.

“Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu”, dodaje se.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje “svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno“, naglašavaju da je svatko dužan poštovati zakon pa i Predsjednik Republike Hrvatske te da su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.

“Vrijeđanje na osobnoj razini”

“U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani”, navode.

“Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini”, zaključuje Banožić u pismu.
Podsjetimo, ranije danas je Milanović rekao novinarima kako njegov sastanak s ministrom Banožićem “neće izgledati dobro”.

“Između korektnih odnosa mene, Plenkovića i Vlade stoji jedna nezrela i osvetnička odluka ministra da se osveti na jednom časnom brigadiru. Ja neću uzvraćati. Na zapovjednicima se ne može iskaljivati, to se tako ne radi”, rekao je.

Između normalnih odnosa, a trebaju nam i nižih tenzija, na jedan kamizaka način ugradio se jedan junior ministar. To Plenković treba riješiti”, poručio je Milanović dodavši kako Banožić “nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder”.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.