Patrik Macek/PIXSELL

Banke su morale upozoriti dužnike na rizike ‘švicarca’, a ne reklamirati samo prednosti

Autor: dnevno.hr

Borba sa kreditima u švicarskom franku, čini se, daleko je od kraja, a korisnici spornih kredita mogu se nadati pozitivnom ishodu

U presudi Suda Europske unije u Luksemburgu, koju su predstavnici hrvatske udruge Franak odmah jučer dočekali kao uspjeh koji otvara vrata za “potpunu pobjedu” u kolektivnoj tužbi protiv hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima, utvrđeno je da su banke imale obvezu zajmoprimcima dati dovoljno informacija o riziku povezanom s mogućim promjenama tečaja valute u kojoj sklapaju kredit.

Presude Suda Europske unije obvezujuće su za nacionalne sudove država članica Europske unije koji sude o predmetima sa sličnim pitanjem, na koje je Sud Europske unije jučer dao ovakav odgovor: “Kad financijska institucija odobrava kredit u stranoj valuti, ona mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija kako bi mu omogućila donošenje razborite i informirane odluke.”

Drugim riječima, banke su na vrhuncu svojih kampanja reklamiranja kredita u švicarskim francima morale klijentima objasniti rizike, a ne samo reklamirati navodne prednosti. I svi koji su oštećeni na način da im je uskraćena prava informacija o rizicima imaju i dan-danas šanse da pobijede banke na sudu.

‘Hrvatske banke u vrijeme ugovaranja kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) nisu mogle predvidjeti kretanje tečaja CHF-a, ustvrdili su u četvrtak iz Hrvatske udruge banaka (HUB), iz koje u povodu presude Suda EU vezano uz CHF kredite u Rumunjskoj objašnjavaju i da ta presuda nema direktnog utjecaja na Hrvatsku, suprotno onom što ističe Udruga Franak.’, prenosi hina.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.