Ilustracija/Wikipedija

Bandićevom suradniku potvrđena optužnica za izvlačenje gradskog novca

Autor: Hina

Optužno vijeće Županijskog suda u srijedu je potvrdilo Uskokovu optužnicu koja Roberta Ljutića, bliskog suradnika i nekadašnjeg tjelohranitelja i vozača zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a sada sada šefa zagrebačkih prometnih i komunalnih redara, tereti za izvlačenje 440.000 kuna gradskog novca.

Nakon što je u listopadu trećeokrivljeni Drago Topolovec priznao Uskokove optužbe, pored Ljutića, na optuženičkoj klupi je ostao samo Nebojša Dakić no on je u bijegu. Topolovec je nakon nagodbe s tužiteljstvom krajem listopada osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora, u koji neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi djelo.

Početkom listopada, nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom, na rad za opće dobro, novčanu kaznu od 50 tisuća kuna i povrat 220 tisuća kuna nezakonite dobiti osuđena je drugooptužena Sanja Bančević Medenica.

Bančević Medenica s Ljutićem je, prema tvrdnjama Uskoka, podijelila najmanje 440.000 kuna pa je nakon nagodbe pravomoćno osuđena na povrat polovine tog iznosa, ali i novčanu kaznu te godinu dana zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Nezakonitosti u kojima je za dodatnih 53 tisuće kuna oštećena i udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) navodno su se događale od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016.

Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je Topolovac.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema optužnici, ‘neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva’, dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.




Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, a Željko Marković i Goran Pribetić uvjetno na 10 mjeseci.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.