Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

BANDIĆEVI VOZAČI KAO OSOBNI SAVJETNICI : ‘Deno nas je kontaminirao, dobro, imamo mi još love, imamo mi još 950 hiljada, vi imate…’

Autor: L.B.

Novi detalji afere Advent s kojom se povezuje pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Istražitelji smatraju da je on zajedno s uhićenim “kraljem Adventa” Denisom Mohenskim i sa svojim vozačem Zdravkom Krajinom podijelio pet milijuna kuna dobiti od davanja u zakup adventskih kućica, koje je išlo preko firmi Mohenskog i Krajine.

Jutarnji list došao je i do transkripta snimke koju imaju istražitelji, a koja predstavlja jedan od ključnih dokaza u novootvorenim istragama.

‘Češljanje’ Adventa

Prošlog srpnja policija je u ozvučenom automobilu snimila tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako s vozačem Ivanom Jurčićem razgovara o tome kako moraju privremeno izbaciti iz igre s adventskim kućicama njegova drugog vozača Zdravka Krajinu i ‘kralja Adventa’ Denisa Mohenskog zbog policijskih izvida. Govorili su o podjeli novca.

O policijskim izvidima vezanima za Advent razgovarao je u svibnju u službenom automobilu i Milan Bandić sa Zdravkom Krajinom. Bandić, između ostaloga, govori svom vozaču da policijski službenici češljaju i ostale (ranije) godine.

“Neka češljaju jer je sve isto”, rekao je Bandić. “To je isti k….”, nadovezao se Krajina.

“Nitko od ovih neće pjevati. Nitko nije lud da pjeva protiv sebe”, zaključio je Bandić.

“Ova dvojica ne smiju biti blizu, biti tamo, samo ovu godinu. Neka ne preskoče, ali neka ih nema tamo, neka ide preko nekog šestog, vašeg ili njihovog, nebitno”, rekao je Jurčić.




“To je jasno, ne smije ih biti nikako”, složio se Bandić. “Idealno bi bilo da pauziraju ovu godinu jer je ovo izborna godina”, nastavlja vozač. “Ne može ni Zagi, ni oni”, dodaje Bandić.

Krajina se ‘malo zaigrao’

Na istu temu, ali u malo drugačijem kontekstu, Bandić je razgovarao i s drugim vozačem Vladimirom Džajom u ožujku 2020. kada mu je Džaja rekao da se Krajina “malo zaigrao”.

“Ja sam mu dao priliku da zaradi pare”, rekao je Bandić, a potom govore o manama Krajine i Mohenskog, pri čemu Bandić na kraju kaže da se Krajina “uvalio sa svojom firmom”, da ih je Deno “sve kontaminirao” te dodaje “zna se kako se dijeli”.




Krajem ožujka u automobilu je razgovarao i sa Zdravkom Krajinom: “Što smo ćapili, ćapnuli smo…”, kaže mu Bandić.

“Dobro, imamo mi još love, imamo mi još 950 hiljada, vi imate…”, dodaje Krajina, a potom Bandića upoznaje s problemom “teškim” 160.000 kuna. Riječ je o kućicama koje je naručila Turistička zajednica, a osoba koja je izvodila radove na toj lokaciji ispostavila je račun “njima” te su “oni” i platili tih 160.000 kuna, iako je dogovor bio, govorio je Krajina Bandiću, da će Turistička zajednica njima platiti taj račun, ali nisu ništa platili.

“Nisu ništa ni pitali, tako su pustili, moramo to vidjeti, ali neka još stoji dok ne bude u miru”, dodaje Krajina. “To ćemo polako”, nadovezuje se Bandić. “Samo da se zna da smo mi taj dio platili”, kaže mu Krajina.

Problem s turističkom zajednicom

“Problem” nije riješen ni do rujna kada se Krajina ponovno požalio Bandiću tijekom vožnje.

“Moramo, šefe, vidjeti što ćemo, da otpišemo tih 160.000 Turističke ili što ćemo jer to je stvarno naša lova s računa kojom smo im tada izišli u susret kad je bila ona frka.”

“Dobro, sve u redu”, uzvraća mu Bandić. “Naravno, kad smo to platili, onda su oni brzo zaboravili da smo to napravili za njih”, dodaje Krajina. “To ste vi umjesto Turističke platili?” pita ga Bandić.

“Da, bio je dogovor da će Turistička to platiti nama, a na kraju mi smo platili, ali oni nisu platili nama”.

“To je dvadeset, dvadeset i dvije tisuće eura, nije to za bacit”, konstatira Bandić. “Nije to virtualna lova…”, ubacuje se Krajina.

“Da, da, to su naše pare”, zaključuje sada pokojni gradonačelnik.

 

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.