Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

BANDIĆEVA SMRT UDARAC JE ZA PLENKOVIĆEV HDZ: Desnici sada preostaje samo jedna opcija

Autor: Iva Međugorac

Iako su ideološki teško spojivi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pravnik Pero Kovačević godinama su se poznavali i sasvim korektno surađivali.

Kako kaže ovaj suverenist i jedan od najpoznatijih pravaša njih su dvojica imali uzajaman dogovor. ”Bandića sam poznavao od 2000-tih, i jasno sam mu rekao da se trebamo dogovoriti o interesu Zagreba, podržavati uzajamno dobre prijedloge, na taj smo način izgradili odnos koji je bio korektan, ali i povjerenje”, kaže Kovačević te priznaje da se za pokojnim gradonačelnikom vuku razni repovi i afere, no usprkos tome pamti ga se i po dobrim stvarima.

”Kršćanski je to reći, neka mu je laka zemlja”, poručuje naš sugovornik.

Preranom smrću Bandić je Zagreb napustio usred kampanje za svoj sedmi uzastopni gradonačelnički mandat pa se slijedom toga pravnik dotakao i političke pozadine ovoga tragičnog događaja. Kako naglašava, ljevica njegovim odlaskom gubi glavni adut. ”Oni neće imati koga napadati, spominjati mu njegove afere i propuste, jasno je da je nezadovoljstvo građana njegovim posljednjim mandatom izraženo, ali izlasci na izbore do sada su govorili drugačije”, napominje Kovačević koji nije pretjerano impresioniran preostalom ponudom kandidata za gradonačelnika. ”Ne znam, ne vidim ni jednoga kandidata za kojega bi mogao glasati, ni jedan nije predstavio neki konkretan plan i program, Bandić je ipak za razliku od njih bio operativac, popravljao je štetu svojih suradnika, znam da on često nije znao što oni rade”, napominje suverenist.

Sada je vidljivo kako je HDZ sa svojim kandidatom Davorom Filipovićem napravio stratešku grešku radi koje su ostali bez suradnje s Bandićem koja je planirana, a radi čega bi mogli izgubiti Zagreb. ”Da su oni još prije par godina ponudili konkretnu opciju kao što je primjerice ministar Marić imali bi šansu da s takvim kandidatom dobiju gradonačelničko mjesto. Posljednjih nekoliko izbornih ciklusa pokazuje se da desne opcije osvajaju i do 60 posto glasova, zato bi sada bilo pametno da Škoro, Most pa i HDZ razmisle o ujedninjenju, zaboravljajući na egomaniju i taštinu, jer u suprotnom situacija će biti drukčija”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.