fbpx

BANDIĆEVA SMRT RAZOTKRILA NJEGOVE PROTUKANDIDATE: Najveće slabosti izlaze na vidjelo

Autor: Iva Međugorac

Ni jedan analitičar u državi, ni jedan relevantan politički stručnjak kraj kakvoga je priredio Milan Bandić nije mogao predvidjeti. Smrt usred kampanje za sedmi uzastopni mandat, i smrt uoči priprema za najneizvjesnije izbore u povijesti Bandićeva upravljanja glavnim gradom zatekla je cijelu hrvatsku javnost, uključujuči i one koji mu nisu bili skloni.

Brojke kažu da je Bandić Zagrebom vladao dvostruko dulje od Franje Tuđmana, a oni koji su od izbora do izbora čekali njegov kraj, nisu ga dočekali na način na koji su očekivali, niti su zadovoljštinu doživjeli oni koji su nerijetko povikivali Bandiću lopove. Osim kratke etape u Remetincu, Bandić je otišao bez presude, u zatvoru nije završio, a sudski procesi koji su se protiv njega vodili sada su pod upitnikom.

Dobar dio građana u tuzi je nakon njegova odlaska, onaj drugi dio sada je odahnuo, a upravo u tome i jest čar Bandićeve politike, iako je Zagreb uvijek po pitanju njega bio podijeljen, on je vješto plivao sa svim strujama. Do podne je pio kave s antifašistima noseći Tita na reveru, a popodne sjedio u prvom redu mise u Katedrali tik ispod Bozanića, s Hasanbegovićem je lupao Titovu ploču na Kazališnom trgu, a nakon toga vikao kako su antifašisti ponos domovine, spuštajući se u blatnim cipelama među Rome, obilazeći rubne djelove grada, a potom i Dolac na kojem su ga čekale njegove kumice.

Pretvorio je Zagreb u grad po svojoj mjeri, ostavljajući svojim performansima dojam da grad bez njega ne može, da bez njegova delanja nitko ništa ne može riješiti pa ni počistiti snijeg, on ga je po potrebi bio spreman i pojesti. Sve to što je Bandić bio završava s jednom, u svakom slučaju osebujnom erom, pred Zagrebom su lokalni izbori, koji su njegovom smrću definitivno promijenili smjer. Oni koji su kampanju bazirali na kritikama Bandića sada će ipak biti primorani smisliti kakav, takav program, a vrijeme curi, golema je to pljuska Tomasoviću i njegovoj platformi, a Bandićev odlazak neugodno je zapljusnuo i HDZ-ovce koji su na Bandića poslali Davora Filipoviča, čisto da bi ispunili formu. Bandić za sobom ostavlja porušen grad, grad koji grca u problemima, ali ostavlja i nespremne kandidate, svu njihovu slabost prokazao je svojom smrću, dajući do znanja da osim kritike nitko za glavni hrvatski grad nema konkretno riješenje.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.