Foto: Edvard Susak / POOL / HINA

BANDIĆ PROGLASIO BANKROT ZAGREBA: Što se događa u sjeni potresa i korone?

Autor:

”Gradonačelnik objavio bankrot Zagreba. Milan Bandić je konačno dokrajčio Zagreb. Grad koji ima najveći proračun u zemlji, grad koji ima najveći prirez u Hrvatskoj, grad čiji je proračun za 60% veći (po stanovniku) od ostatka zemlje, uspio je utjerati u bankrot. Prije svake male općine, prije svakog drugog grada pokleknuo je Zagreb jer je ovaj rastrošni pajac pomislio da može što god hoće”, komentar je to saborske zastupnice i šefica Glasa Anke Mrak Taritaš na mjere koje je donio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a kojima se privremeno obustavlja izvršenje ovogodišnjeg proračuna. Bandićeve mjere na snagu stupaju s 9.travnjem te će potrajati 45 dana, a uvode se zbog promjena gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom, ali i potresom koji je u Zagrebu prouzročio veliku materijalnu štetu.

Mjere se uvode i radi smanjenja prihoda zagrebačkog gradskog proračuna zbog usporenih gospodarskih kretanja, ali i zbog primjene Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu koje obuhvaćaju odgodu, oslobođenje ili obročnu otplatu plaćanja poreza i prireza na dohodak te obustavu plaćanja spomeničke rente, kao i zbog primjene gradskih odluka usmjerenih na ublažavanje i uklanjanje negativnih posljedica uzrokovanih potresom, i koronavirusom.

Kako stoji na stranicama grada, cilj mjera je uravnotežiti proračunsku potrošnju sa smanjenim prihodima, a osim toga time se nastoje osigurati novčana sredstva za financiranje mjere i aktivnosti u borbi s epidemijom koronavirusa za sanaciju šteta nakon potresa.  Mjerama koje je Bandić predstavio ograničava se korištenje svih izvora financiranja planiranih u gradskom proračunu za tekuću godinu, što uključuje i financijske planove proračunskih korisnika, a uz to potrebno je promijeniti i planirane proračunske aktivnosti te projekte kako bi se optimalno iskoristio ograničen financijski potencijal.

Mjere bi trebala provoditi gradska uprava, tijela mjesne samouprave, ali i vijeća te predstavnici nacionalnih manjina, kao i proračunski korisnici koji mogu preuzeti isključivo one obveze i i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje osnovnih poslova i funkcija. Ovom odlukom na snagu stupa zabrana zapošljavanja i prijem službenika i namještenika i na određeno, i na neodređeno vrijeme.

Zabranjuje se sklapanje ugovora o djelu, a oni koji su već sklopljeni na snazi ostaju do isteka roka. Iznimno je to dopušteno ako postoji opravdani i obrazloženi razlog, odnosno ako bi se dovelo u pitanje obavljanje propisanih poslova, uz prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika, a najavljeno je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća gradskim službenicima.

Gradski ured za gospodarstvo zadužen je za izradu smjernica za racionalizaciju poslovanja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada kako bi svoje poslovanje prilagodili novonastalim okolnostima. Obustavljaju se i svi javni pozivi, postupci javne i jednostavne nabave , dok su iznimke nabave radi sanacije šteta uzrokovanih potresom, koronom, ili ako je to neophodno za redovito funkcioniranje grada.

Zabranjuje se izvršavanje ugovora o javnoj nabavi/okvirnih sporazuma s čijim se izvršenjem nije započelo te sklapanje ugovora na temelju okvirnog sporazuma dok traju mjere. Za ugovore o javnoj nabavi čije je izvršenje u tijeku, ako bi se time postigle uštede veće od moguće štete, mora se procijeniti je li opravdano da se ugovor izvrši ili se zbog odvijanja ugovorenog u fazama, može raskinuti. U slučaju raskida potrebno je napraviti obračun izvršenog posla, priznati troškove koje je ponuditelj imao do raskida ugovora, a za preostali dio ugovor se treba raskinuti.

Ako se tijekom provođenja tih mjera gradski proračun neće uravnotežiti, gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će predložiti rebalans proračuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.