Bandić potrošio 19,2, a Josipović 7,8 milijuna kuna

Autor: dnevno.hr

Bandić je prijavio Državnom izbornom povjerenstvu da je do sada prikupio blizu 7 milijuna kuna, a Josipović 4,7 milijuna.

Da u novcu ipak nije sve pokazali su i rezultati predsjedničkih izbora. Prema procjenama GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska (TIH) od početka kampanje 19. studenog pa do 3. siječnja predsjednički kandidat Milan Bandić potrošio je oko 19,2 milijuna kuna, a SDP-ov kandidat Ivo Josipović oko 7,8 milijuna kuna, objavljuju hrvatski mediji.

Bandić je prijavio Državnom izbornom povjerenstvu da je do sada prikupio blizu 7 milijuna kuna, a Josipović 4,7 milijuna.

No, prema podacima udruga samo na oglašavanje na 4 televizije i 62 tiskovine Bandić je utrošio 9,6 milijuna kuna, a Josipović 3,9 milijuna kuna. Po iskustvu aktivista, na taj iznos treba dodati još toliko za plakate, skupove, putne troškove i honorare, pa je zapravo Bandićeva kampanja do sada “teška” 19,2 milijuna kuna, a Josipovićeva 7,8 milijuna kuna.

– Možda dio te vrijednosti nije u novcu, nego u volonterskom radu ili doniranom promidžbenom materijalu, ali iskustvo nam govori da je promidžba samo pedeset posto ukupnih troškova – rekla je Sandra Pernar iz GONG-a na današnjoj konferenciji za novinare.

U udrugama su se ipak ogradili od tumačenja da takve razlike pokazuju da je netko DIP-u možda lažno prikazao iznose prikupljenih sredstava.

– Ne prejudiciramo da je netko prikazao više ili manje, samo iznosimo fakte – pojasnio je Zorislav Antun Petrović iz TIH-a, ali i dodao da “ ukoliko imamo kandidata koji troši više nego što je prikupio postavlja se pitanje imamo li posla s čarobnjakom ili je nešto drugo na stvari”.

Udruge su ponovno upozorile na nedorečenu zakonsku regulativu vezano za financiranje izbora za predsjednika države. Upozorili su i na primjer loše prakse u kampanji, poput dijeljenje gotovine biračima prije izbora, anonimne donacije koje nisu vraćene u državni proračun, nedozvoljeno financiranje iz stranih izvora te nedovoljno detaljni izvještaji o dotacijama političkih stranaka.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.