Foto: Goran Mehkek / CROPIX

BANDIĆ ORGANIZIRAO TAJNI PRIJEM ZA MASONE? Sinčić: I on je pripadnik nekih organizacija, evo kako ga zovu

Autor: Dnevno

Skandaloznim i nedopustivim nazvao je predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, činjenicu da je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason.

“Informacija da je Jelenić član masonskih udruga skandalozna je i nedopustiva za hrvatsku državu i društvo. Kako se može očekivati od Jelenića da progoni svoju braću masone, kad se zna da je njima ta njihova družba sveta. Prva im je ta družba, a onda interes Hrvatske, što je nedopustivo za osobu koja se nalazi na tako istaknutoj javnoj dužnosti”, izjavio je Sinčić na konferenciji za medije u Saboru, dodajući da to govori o načinu na koji funkcionira vladajuća većina na čelu s HDZ-om.

Po njemu, DORH ima vrlo loše rezultate, a jedno od pitanja koje je postavio jest i jesu li neke od kaznenih prijava, koje je njegova stranka podnijela, odbačene zato što su neke od prijavljenih osoba bile bliske masonskim ložama ili njihovim članovima, a on osobno odmah je pretpostavio da je to itekako moguće.

“U kuloarima se može čuti informacija da je i Milan Bandić pripadnik tih nekih organizacija, zovu ga Zmaj od Kamenitih vrata“, kazao je Sinčić, dodavši kako pretpostavlja da su i HDZ-ovci Vladimir Šeks i Milijan Brkić, pripadnici masonskih organizacija, ali to ne može dokazati. Zanimljivo, u kontekstu ovih Sinčićevih teza vrijedi spomenuti i aktualne napise Večernjeg lista.

Naime, prema njima, zagrebački gradonačelnik organizirao je prijam za masone, a to se dogodilo koncem proljeća prošle godine kada su se, povodom obilježavanja stote obljetnice od osnivanja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca “Jugoslavija”, u Zagrebu sastali predstavnici velikih loža iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Te su tri lože potpisale i sporazum o obilježavanju obljetnice, a prvi skup je održan u Zagrebu.

“Ovaj važan jubilej proslavljen je u izuzetno srdačnoj i bratskoj atmosferi uz prateći program i uz prijam kod gradonačelnika grada Zagreba”, objavljeno je lanjskog lipnja na internetskoj stranci Regularne Velike lože Srbije drevnih, slobodnih i prihvaćenih masona. No, slobodni zidar iz Srbije, Branko Rogošić, tvrdi da masone na koncu nije primio gradonačelnik već se u posljednji tren pojavila njegova pomoćnica.

Premda je raspored gradonačelnika i njegovih suradnika tih dana, kao i obično, bio ispunjen, događaj iz palače Dverce nije zabilježen na službenim stranicama Grada. Ipak, na zajedničkoj fotografiji koji su objavili masoni iz Srbije pozirali su veliki majstor Velike lože Srbije, dr. Lukas Rasulić te veliki majstor Velike lože Hrvatske “Grof Ivan Drašković”, dr. Slobodan Kuvalja. Također, ova hrvatska loža ujedno je i jedina regularna masonska organizacija u Hrvatskoj koja je poznata i priznata u inozemstvu.

Osnovana je 1993. godine, a njezin veliki meštar bio je odvjetnik Marijan Hadžeković, čiju poziciju nakon njegove smrti preuzinma liječnik Slobodan Kuvelj, zamjenik mu je Boris Vucelić, a tajnik Dragutin Lovrenčić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.