foto: arhiva

BANDIĆ: ‘Ne zovem se ni Trešnja, ni Kruška, ni Most, ni Jasen ni Grab ni Ćuprija, nego Rad i solidarnost i zajedništvo’

Autor: Hina

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine Milan Bandić je, odgovarajući na upite novinara o tome kakvo je financijsko stanje Grada Zagreba, odbacio tvrdnje iz Mosta da su gradske financije pred kolapsom.

“Ne zbog Mosta nego radi istine, a istinu su objavile kolegice Juroš Pečnik i Mirka Jozić – koje vode financije i gospodarstvo Grada i kojima ja vjerujem. Nije Grad pred kolapsom, niti će ikada biti. Zadnji će Grad Zagreb biti pred kolapsom. Kad bude Zagreb pred kolapsom, onda nema Hrvatske”, rekao je. Napomenuo je da se on, kao gradonačelnik, “bavi vizijom, a ne financijama”.

Upitan je li točna informacija da Gradu nedostaje 1,4 milijarde kuna za podmirenje troškova i rashoda i ako jest, kako će se ta “rupa” namiriti, Bandić je odgovorio da sve što je imao, je već ranije rekao i ne bi dodavao’.

“Dobili ste i priopćenje i pismeno. To što vi niste zadovoljni, to vam ja ne mogu pomoći”, izjavio je Bandić.

Ustvrdio je da Grad nije pred kolapsom i kad kolabira Grad, ponovio je, “kolabira pola Hrvatske; i to zna premijer Plenković i to zna gradonačelnik Bandić. Odgovornost nam je zajednička – njegova za Hrvatsku, a moja za Zagreb. Zagreb je po inim stvarima pola Hrvatske, a po gospodarskim preko trećine Hrvatske”, dodao je.

Iz zagrebačke Gradske uprave u petak, 22. veljače, su opovrgnuli tvrdnje saborskog zastupnika Mosta Marka Sladoljeva da su financije Grada Zagreba u kolapsu, naglasivši kako je dopis Gradskog ureda za financije, u kojem stoji da u gradskom proračunu za 2019. nedostaje 1,4 milijardi kuna za podmirenje troškova i rashoda, a na kojeg se pozvao Sladoljev, interni dokument, koji se gradskim upravnim tijelima šalje svake godine, kako bi se prevenirala eventualna povećana potrošnja iznad proračunskih mogućnosti.

Bandić je i danas potvrdio da je to uobičajeni dopis iz Gradskog ureda za financije koji se šalje pročelnicima svake godine te poručio da ‘treba šparati dok imaš’.




“Treba uozbiljiti stvar. To je radni dopis pročelnicima da vode računa što rade, i ništa drugo. To što netko s tim zabavlja javnost, pa ništa im drugo nije ni preostalo, što im je drugo preostalo”, zaključio je Bandić.

Komentirajući što su ga iz zagrebačkog SDP-a pitali hoće li i dalje graditi sljemensku žičaru s obzirom da mu u proračunu nedostaje 1,4 milijarde kuna, Bandić je rekao da se jedino investicijama može povećati per capita u Zagrebu i potrošnja te smanjiti nezaposlenost, najavivši projekte Imunološki zavod, dječju bolnicu, tračničku vezu sa Zračnom lukom, rotor, sljemensku žičaru i 60 niskopodnih tramvaja.

“I sve ono što sam uputio interno, a sad i službeno pismo premijeru ovih dana. Samo investicije spašavaju Hrvatsku i grad Zagreb, ništa drugo”, rekao je Bandić. Poručio je da novca za investicije uvijek ima, mora biti, ali da je bitno smanjiti potrošnju tamo gdje mogu.




Bandić je rekao kako će još jednom danas s predsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem razgovarati o osnivanju sportskog holdinga i ukoliko to zastupnici HDZ-a budu voljni podržati, onda će ići na sutrašnju sjednicu Skupštine, a ukoliko ne, tu točku će povući.

Poručio je da sada razmišlja o realizaciji projekta vrijednog milijardu i pol eura na Zagrebačkom velesajmu, najvećeg projekta u Hrvatskoj.

“S tim sam okupiran, a da li ćemo obnoviti onu zahrđalu tribinu i tenis igralište na Šalati za tri mjeseca ili tri godine, nije mi svejedno, ali manje mi je bitno od ovoga. Znate o čemu razmišlja gradonačelnik – o državničkim projektima, o potezima za generacije, a ne za mandat”, izjavio je Bandić.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je, na upite o ‘sportskom holdingu, kako je riječ o osnivanju trgovačkom društvu specijalne namjene u koji bi se za početak uvela nekretnina Šalate, jer nije prihvatljivo da taj športski centar bude u takvom stanju u kojem je danas.

“Činjenica je da za njegovu obnovu treba više od 300 milijuna kuna i da se ne može jednokratno osigurati u proračunu”, kazala je, dodavši kako su odlučili osnovati tvrtku i unijeti nekretninu, uzeti hipotekarni kredit te napraviti održiviji sustav.

“To znači, kada napravimo nove, obnovljene sportske sadržaje, i kad napravimo komercijalne sadržaje, da ćemo imati više prihoda, tako da ćemo umanjiti potrebu financiranja iz proračuna, ali podići ćemo vrijednost ovog kompleks koji zaista zaslužuje da se obnovi. Iz tog razloga to smo htjeli napraviti komercijalnim kreditima, a ako se u međuvremenu otvore mogućnosti financiranja EU sredstvima, dapače, bit ćemo spremni da ih povučemo”, rekla je Jozić.

Bandić je opovrgnuo optužbe oporbe da se niti jedan projekt za prometnu infrastrukturu nije prijavio za financiranje iz EU fondova, te podsjetio da 85 posto sredstava za rotor financiraju iz EU sredstava, a iz EU sredstava financiraju i 57 autobusa. Naglasio je da nisu odustali niti od financiranja sljemenske žičare novcem EU.

“Peglamo što možemo popeglati, jer 400 milijuna kuna novim zakonom o porezu na dohodak koji su otišli u zrak, ne može Bandić isisati iz prsta, mi bi trebali imati proračun 11 milijardi kuna, a imamo ga sedam i pol. Pa nisam ja mađioničar”, rekao je.

Zahvalio je na razumijevanju premijeru Plenkoviću i resornim ministrima da pokušaju to “popeglati” s koalicijskim partnerima i “da drže Zagreb iznad vode i Hrvatsku, jer držeći Zagreb iznad vode, držimo Hrvatsku iznad vode”.

“Ja sam toliko odgovaran – a ne zovem se ni Trešnja, ni Kruška, ni Most, ni Jasen ni Grab ni Ćuprija, nego Rad i solidarnost i zajedništvo, koji jedino Hrvatsku može izvući iz krize. A ne zovemo se ni Amsterdamska koalicija; pa zamislite da u Nizozemskoj ljudi idu na EU parlamentarne izbore i nazovu se ‘Zagrebačkom koalicijom’, pa to je katastrofa”, izjavio je Bandić.

Komentirajući što ga Most optužuje da Grad nema dovoljno novca pa “gura” projekte besplatnih udžbenika i majku-odgajateljicu na državnu razinu, Bandić je podsjetio da su 12 godina u Zagrebu besplatni udžbenici za osnovnu školu i osam za srednju, a projekt majka-odgajateljica treću, te poručio da oporbi nije ništa drugo preostalo nego “da šlogaju, kao ono – hoćeš da ti gatam”.

Upitan kako to da je nekoliko puta na dnevni red skupštinske sjednice bezuspješno slao prijedlog da se smanje najviše plaće u Gradskoj upravi, a sada bi se predsjedniku Gradske skupštine Andriji Mikuliću trebala povećati plaća, Bandić je rekao da ga nisu razumjeli, pa je od smanjenja plaća odustao, a sebi je u dva navrata smanjio plaću. A sada će se svim službenicima u Gradu plaće povećati, “pa i gospodinu Mikuliću i gospodinu gradonačelniku”.

Bandić očekuje da će se biootpad odlagati u kompostani u Novskoj, a na pitanje kako komentira što je oporba podržala stanovnike Brezovice koji su se protivili da se tamo gradi kompostana, a sada kažu da je Novska predaleko, novinaru je rekao da je samim pitanjem na njega odgovorio, rekao je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.