BALKANSKI KRALJ SLATKIŠA, RUSKI MILJENIK I MILIJARDER: Tko je Srbin koji preuzima Kraš?

Autor: Iva Međugorac

Zaobilaznim putem, uz pomoć aktualnih vlasnika braće Pivac, srpski poduzetnik Nebojša Šaranović iduće bi godine trebao preuzeti zagrebački Kraš. Za konditorskog diva s Ravnica ovaj se srpski milijunaš zainteresirao prije više od godinu dana, no izgleda da od namjere da postane balkanskim kraljem slatkiša preko svoje ciparske kompanije Kappa Star ipak nije odustao.

Šaranović je inače na srpskoj gospodarskoj sceni jedan od najpoznatijih biznismena, a prema pisanju ondašnjih medija cijenjen je radi kontinuiteta kojim vodi ondašnji biznis neprestano stvarajući nove vrijednosti. Njegova Kappa Star osnovana je 2000-te godine, a u sklopu te grupacije posluje tvornica biskvita Jaffa iz Crvenke koju je kupio dvije godine nakon osnutka svoje grupacije. Tu je i Banini iz Kikinde kojega je domogao 2017. godine, no osim po slatkišima Šaranović je u Srbiji poznat i kao kralj papira budući da posjeduje kompanije Fabrika hartija Beograd, papir servis FBH, Avala Adu i Fabriku kartona Umka.


Uz taj se njegov biznis i povezuju prvi Šaranovićevi doticaji s hrvatskim tvrtkama, ali na srpskom tlu. Hrvatski poduzetnik Marinko Mikulić svojevremeno je kupio kompaniju Pan papirna industrija ulažući u taj posao davne 2005. godine više od dva milijuna eura, time se domogao 70 postotnog udjela u firmi smještenoj neposredno uz Šaranovićevu tvornicu Avala Ada. Tada na scenu stupa srpska agencija za privatizaciju optužujući hrvatskog poduzetnika da nije ulagao u proizvodnju i opremu tvornice pa nakon svega dvije godine raskidaju ugovor o privatizaciji s Mikulićem, da bi kasnije raspisali novi natječaj na kojem je Fabriku preuzeo Šaranović za 1,75 milijuna eura. Desetak godina kasnije spretni Srbin prodaje 75 posto udjela i u Fabrici i u Avali irskoj kompaniji Smurfit Kappa Group za 133 milijuna eura.

Bogatu i prilično živopisnu karijeru Šaranović je počeo početkom 90-tih kao jedan od četvornice pripravnika u tvrtki Miroslava Miškovića- Delti. Spretan, snalažljiv , ambiciozan i vješt Šaranović se brzo nametnuo kao jedan od najznačajnijih kotačića u Miškovićevom poslovnom carstvu u kojem strelovito napreduje do pozicije komercijalnog direktora prodajući kineske dječije igračke koje je kupcima prezentirao u beogradskom hotelu Slavija, a zatim i u limenom koritu ispred hotela. Idući korak, ujedno i najznačajniji za Šaranovićev poslovni uspjeh bio je odlazak u Rusiju gdje ga Mišković premješta s velikim povjerenjem, koje je ovaj ubrzo opet potvrdio pa postaje zvijezda Deltinog ruskog biznisa, ali i ključni operativac za širenje poslovanja po Srbiji gdje je ostvarivao zavidne poslovne uspjehe, ali i mrežu koja će mu kasnije u osamostaljenju biti od koristi.

Njegov najveći uspjeh u Rusiji bio je operativni posao povezan s kupnjom Bajkaslog celuloznog kombinata, a dionica tog poduzeća domogao se tako što je od kuće, do kuće obilazio male dioničare Kombinata dok nije došao do većinskog dioničkog paketa. Nakon tog poduhvata Šaranović kreće u samostalne poslovne vode, pričemu mu je zasigurno koristila i izdašna otpremnina koju je dobio od prvog šefa. Pokreće biznis s papirom preko Kappa Stara, kreće u posao s ambalažnim biznisom, a pomoću Miškovića kupuje Jaffu, i time ulazi u biznis sa slatkišima kojega bi sada trebao preko Kraša dići na još veću razinu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.