Zarko Basic/PIXSELL

Balenović: Zovu me ‘Preživjeli Đureković’ – zbog Udbe ne mogu natrag u INA-u!

Autor: Damir Kramarić

''Za razliku od Đurekovića, koji je spas od Udbe potražio u Njemačkoj, ja sam vjerovala da će me država zaštititi. Nisam željela bježati, jer sam u rukama imala čvrste dokaze o kriminalu u INA-i'', ističe Vesna Balenović

Vesna Balenović, povjerenica Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za zviždače, već stotinu dana volonterski pomaže brojnim prijaviteljoma korupcije na Pantovčaku, no taj njezin ‘visoki’ položaj nije joj pomogao da se sama napokon vrati u INU, tvrtku iz koje je nepravedno potjerana još 2001. godine, nakon što je prijavila pljačku ogromnih razmjera.

Dr. Josip Jurčević, znanstvenik koji godinama proučava pozadinu ubojstva bivšeg Ininog direktora i emigranta Stjepana Đurekovića, tvrdi da je Vesna Balenović, baš kao i Đureković, u stvari žrtva udbaško pljačkaškog klana koji već pedeset godina ‘drma’ Inom.

”Dokazala je da je s razlogom upozoravala na kriminal u INA-i, dobila je i potvrdu Mladena Bajića da je govorila istinu, no niti jedno svoje pravo do danas ne može ostvariti. Štoviše, udbaško pljačkaški klan zlostavlja i nju i njezinu obitelj sve do danas. Toliko je i danas moćna ta udbaška hobotnica”, izjavio je nedavno za naš portal dr. Josip Jurčević.

Pojasnio je potom da je i Sanader, po svemu sudeći, završio u zatvoru ne zato što je bio korumpiran (što nitko ne spori, no mnogi dužnosnici su korumpirani pa nisu u zatvoru), već zato što je predavši upravljačka prava INE Mađarima izbio ‘zlatnu koku’ iz ruku udbaško-pljačkačkog  klana koji je osamdesetih likvidirao Đurekovića, a 2001. potjerao Vesnu Balenović iz INE.

Dr. Jurčević smatra da je upravo to razlog zbog kojeg je Sanader najprije morao dati ostavku na premijersku funkciju, a potom je i osuđen zbog korupcije i ratnog profiterstva.

O tim tvrdnja dr. Jurčevića (koje su izazvala burnu polemiku na društvenim mrežama) razgovarali smo s Vesnom Balenović, nakon njezinih ‘prvih stotinu dana na Pantovčaku’

”Mene zovu ‘preživjeli Đureković’, aludirajući na ono što sam prošla otkako sam prije petnaest godina prijavila i dokazala kriminal u INI. Tih petnaest godina provela sam u prevelikom strahu i prevelikom siromaštvu. Ne samo da sam dobila otkaz. Htjeli su me i ušutkati, zbog čega su me potplaćeni liječnici dva puta uvjeravali da bolujem od tumora, slali na kemoterapije, iako mi nije bilo ništa. Drugi put su mi htjeli odrezati desno plućno krilo i dio lijevog, no u zadnji čas sam kod nezavisnog liječnika doznala da nemam tumore te sam tako izbjegla smrt. Zbog svega toga, itekako vjerujem dr. Jurčeviću da je riječ o udbaško-pljačkaškom klanu kojeg sam ugrozila svojom prijavom krađe goriva vrijednog 100 milijuna kuna. To što govori Jurčević pojašnjava, u stvari, zbog čega sam bila toliko proganjana, zbog čega se nisam mogla vratiti u INU i zašto nigdje u Hrvatskoj do danas  ne mogu naći posao. Za razliku od Đurekovića, koji je spas od Udbe potražio u Njemačkoj, ja sam vjerovala da će me hrvatska država zaštititi. Nisam željela bježati, jer sam u rukama imala čvrste dokaze o kriminalu u INI”, ističe Vesna Balenović.

Primjećuje potom da je u Hrvatskoj, ali i u INI – po svemu sudeći – još uvijek velik utjecaj udbaških struktura.

”Razgovarala sam s predsjednikom Uprave INE Zoltanom Aldottom i pitala ga zašto me ne vrati na posao u INU. Rekao je da zna da sam u pravu, ali da je on u “nebranom grožđu”. Kazao je da čeka zeleno svjetlo, da me može vratiti. No, čini se da je ‘Udba’ još vrlo jaka, zbog čega me ni Mađari ne uspijevaju nanovo zaposliti. Sjećate se da me je Davor Štern, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora INE, htio 2011. godine vratiti na posao. Sva sretna sam o povratku govorila za Hrvatsku televiziju, nakon čega je uslijedio hladan tuš. Štern je poslije rekao da su bili preveliki otpori u INI i da me ipak ne može vratiti. Danas se pitam kako je moguće da sam dobra Predsjednici Republike, koja me imenovala povjerenicom za zviždača, a nisam dobra INI, premda sam dokazala da sam s pravom upozoravala na korupciju u toj tvrtci u vrijeme kada mi je to bio i posao. Ispada da je lakše pomilovati ubojice, nego vratiti zviždača na posao!”, ogorčeno primjećuje predsjednica udruge Zviždač, koja za svoje aktivnosti na Pantovčaku ne prima nikakvu novčanu naknadu.

Budući da već petnaest godina ne prima plaću, Balenović  i dalje jedva preživljava!

‘Gladna i žedna na Pantovčaku’, šali se ponekad na svoj račun žena koju s razlogom zovu ‘preživjeli Đureković’.

”Bez obzira na činjenicu što za posao povjerenice Predsjednice za zviždače za sada ne primam nikakvu naknadu i radim volonterski, zahvalna sam Predsjednici jer me je imenovanjem rehabilitirala i pružila mi moralnu satisfakciju.  Tijekom osmogodišnjeg vođenja udruge Zviždač na posao sam vratila preko 150 građana. Ako sam to mogla učiniti kao obična građanka, bez ikakvih službenih ovlasti, vjerujem da bi uz preporuku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović mogla biti trenutno vraćena na posao u INU. Radi se samo o dobroj volji INE i spremnosti Predsjednice da se odupre nepravdi i eventualnim pritiscima, te ispuni svoja predizborna obećanja “da će zviždače vratiti na posao i nagraditi”!’, zaključuje Vesna Balenović.

INA: Sud je presudio u korist INA-e, Balenović: Skrivaju se iza koruptivnih sudova

Zbog čega INA ne vrati na posao gospođu Vesnu Balenović, kada je ona dokazala (ima pismenu potvrdu Mladena Bajića) da je nepravedno dobila otkaz 2011. godine, odnosno da je s pravom ukazivala na pljačku goriva u INI?  Kako je moguće da Vesna Balenović, kao časna i hrabra osoba, može biti povjerenica Predsjednice Republike za zviždače, a ne može biti vraćena na posao u INA-u, premda je danas jasno da joj je 2011. učinjena velika nepravda? Što mislite, stoje li tvrdnje dr. Josipa Jurčevića (znanstvenika koji je istraživao pozadinu ubojstva Stjepana Đurekovića) da je Vesna Balenović stradala jer je dirnula u interese udbaško-pljačkaškog klana u INI? Zašto ni danas, kada je promijenjena vlasnička struktura INE, Vesna Balenović ne može natrag na posao? Zar su udbaške strukture u INI i dalje toliko jake da joj priječe povratak, upitali smo glasnogovornike INE.

Njihov odgovor prenosimo ovdje u cijelosti.

U svojem poslovanju INA uvijek djeluje sukladno mjerodavnim zakonskim propisima te smo prilikom utvrđivanja povreda nečijih prava obvezni poštovati važeće zakonske odredbe i pravomoćne sudske presude. U konkretnom slučaju gđe Vesne Balenović, a temeljem pravomoćnih sudskih presuda u korist Ine, zahtjevi vezani za povratak na rad u Inu utvrđeni su kao neosnovani iz čega proizlazi da kompanija nema daljnjih obveza, stoji u priopćenju Sektora korporativnih komunikacija INE.

Na to obrazloženje INE nakratko se osvrnula i Vesna Balenović.

”Sramotno je to obrazloženje INE, iza kojeg se i danas prikriva udbaško koruptivna hobotnica. INA se skriva iza koruptivnih sudova. Suci su stali na stranu nafne mafije, od općinskog do Ustavnog suda. Nije teško zaključiti zašto. Bio je bio preveliki pritisak INE na sudove. Mladen Bajić je čekao 11 godina da smogne hrabrosti i da napiše da je moja kaznena prijava bila utemeljena. Bila je to perfidna igra kojom je DORH zaštitio nafnu mafiju. Bajić je bio pijun u njihovim rukama. Jer, kad sam njegovo priznanje donijela na sud, da se poništi moj otkaz, sudovi su zaključili da sam priznanje DORH-a donijela prekasno. Toliko o pravdi i hrvatskim sudovima”, ogorčeno zaključuje povjerenica Predsjednice RH za zviždače.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.