fbpx
Goran Stanzl/Vecernji list

BALENOVIĆ POHVALILA BEROŠA: Napravio je povijesnu stvar

Autor: Iva Međugorac

U vrijeme ekspanzije Covida-19 i iznimnih napora koje ulažu zdravstveni djelatnici kako bi obuzdali tu zaraznu bolesti iz sektora zdravstva doznali smo dvije dobre vijesti. Prva je svakako pismo mlade liječnice koja se u respiracijskom centru KB Dubrava zauzela za svoje pacijente te upozorila na određene probleme i propuste. To je hrabar i častan čin vrijedan svake hvale, tim više što znamo kako u Hrvatskoj općenito prolaze zviždači koji u dobroj vjeri u sustavu u kojem rade ukažu na propuste, nepravilnosti, kriminal ili korupciju.

Neki su već mladu liječnicu vidjeli u vlaku s koferom u ruci i jednosmjernom kartom za jednu od hrvatskih izbjegličkih destinacija poput Irske ili Njemačke. Mladoj liječnici proricali su kraj profesionalne karijere i zabranu rada u bilo kojoj hrvatskoj ili europskoj bolnici, zamišljajući je vjerojatno s metalnom pločicom oko vrata kojom se upozorava sve potencijalne poslodavce da se radi o zviždaču, osobi iznimno opasnoj po okolinu i društvo! Na sreću takav scenario se nije dogodio.

Na vijest o hrabrom istupu mlade liječnice odmah smo poslali upit na adresu ravnatelja KB Dubrava propitujući se za status i zaštitu mlade liječnice – rekla je Vesna Balenović.


Zaštita s najviše instance – slučajnost ili nova praksa?

Vrlo brzo na e-mail adresu udruge Zviždač stigao je ohrabrujući odgovor ravnatelja dr. Srećka Marušića. Naime, ravnatelj dr. Srećko Marušić stavio se u zaštitu mlade liječnice, pohvalio njezine namjere i pokrenuo interni nadzor vezan uz ukazane nepravilnosti. Istovremeno, ministar zdravstva Vili Beroš putem medija podržao je napore mlade liječnice da poboljša i unaprijedi rad u respiracijskom centru, te javno obećao da protiv mlade liječnice sigurno neće biti pokrenut nikakav disciplinski postupak, niti će za svoj stručan, hrabar i human čin snositi sankcije.

Potpora koju je mlada liječnica dobila od resornog ministra i ravnatelja Kliničke bolnice predstavlja presedan, posebna je i nadilazi okvire resora zdravstva! Naime, dosadašnja praksa u Hrvatskoj ukazuje da zviždači, nakon svog istupa u medijima nisu dobro prolazili. U pravilu je slijedio trenutan otkaz,  kažnjavanje, sudski progon, stigmatizacija, izolacija i progon članova obitelji. U mojem slučaju prijave kriminala u INI, umjesto zaštite, dugogodišnjem sudskom progonu i harangi priključio se čak i potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Slavko Linić.  Zbog svega toga, potpora zviždaču kojoj svjedočimo u slučaju KB Dubrava, s ovako visoke razine ohrabruje i nadamo se najavljuje za Hrvatsku neka  humanija i bolja vremena – ističe Balenović.

Zakon koji ne štiti sve zviždače podjednako je nepravedan!

Zakon o zaštiti zviždača, koji je na snazi od 1. srpnja 2019. godine, zakonski je okvir koji na određen način štiti zviždače.  Na žalost, navedeni datum primjene Zakona dijeli zviždače, diskriminira ih i uskraćuje im pravo jednakosti. Naime, svi oni koji su u dobroj vjeri ukazali na kriminal i korupciju,  svoje tvrdnje dokazali i ostali bez posla prije 1. srpnja prošle godine, po tom Zakonu ostat će trajno nezaštićeni i uskraćeni za pravedno rješenje vlastite situacije, u koju su ih gurnuli najčešće upravo kriminalci na koje su upozorili. Zaštitu koju Zakon  pruža dobit će eventualno tek oni zviždači, koji su ukazali na kriminal, korupciju ili kršenje zakona nakon 1. srpnja prošle godine. Nadamo se da će se ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zauzeti za poboljšanje postojećeg Zakona o zaštiti zviždača.  Da će izmjenama Zakona obuhvatiti i zaštititi sve zviždače od dana proglašenja nezavisnosti RH do danas, a ne samo od sredine prošle godine. Hoće li ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica doraditi Zakon, kao što je javno obećao i  izjednačiti sve zviždače i svima pružiti pravo na pravdu i jednakost preostaje nam vidjeti, rekla je Vesna Balenović.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.