Balenović: Linić je prikrivao kriminal u INA-i i kriv je za moj otkaz, a Opačić me uputila na medije

Autor: Orhidea Gaura Hodak

Slavko Linić bio je 2001. potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora Ine, baš u vrijeme kad je Vesna Balenović dobila otkaz zato što je javno upozoravala na kriminal u hrvatskoj naftnoj kompaniji koja je tada bila u 100-postotnom državnom vlasništvu. Vesna Balenović u intervjuu za Dnevno.hr priča kako je upravo Slavku Liniću u Banske dvore nosila opširnu dokumentaciju o kriminalu, ali on ne samo da nije učinio ništa da je zaštiti već je, kako je rekla, 'blagoslovio' njezin otkaz. Milanka Opačić, pak, nije ju uspjela spojiti s Ivicom Račanom, već joj je savjetovala da sa svime izađe u medije. A upravo zbog javnog nastupa Vesna Balenović je i dobila otkaz.

Vesna Balenović, najpoznatija 'zviždačica' u Hrvatskoj, ni nakon 12 godina nije dobila priznanje za to što je raskrinkala kriminal u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji INI. Ne samo da nije dobila priznanje nego je već 12 godina bez posla i bez primanja, izgubila je radni spor s Inom i izigrale su je sve vlade, svi predsjednici i svi državni odvjetnici od 2001. do danas. No, njezina se priča, na neki način, dolaskom Kukuriku vlade, vratila na početak. Zašto? Zato što u toj Vladi sjede neki od protagonista njezinog slučaja koji je započeo u vrijeme Koalicijske vlade Ivice Račana – prvi protagonist je ministar financija Slavko Linić, čovjek koji je u vrijeme dok je ona uzaludno prijavljivala kriminal u INI, bio potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora Ine, a druga je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Vesna Balenović tvrdi da ju je upravo Milanka Opačić savjetovala da se obrati medijima jer ju navodno nije mogla povezati s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom. A glavnim grijehom Vesne Balenović svi nadležni sudovi u Hrvatskoj smatraju upravo činjenicu što je 'prljavi veš' Ine iznijela u medije. To je, zapravo, glavni razlog zbog kojeg se ona ne može ni nakon 12 godina vratiti na posao. No, glavnim krivcem za to što je ostala bez posla, što državne institucije de facto nisu procesuirale kriminal u Ini i što je ona 12 godina bez posla, Vesna Balenović smatra upravo Slavka Linića. U intervju za Dnevno.hr objasnila je zašto.

Zašto Slavka Linića smatrate najodgovornijim za otkaz u Ini i sve ovo što vam se događa posljednjih 12 godina?

Zato što je bio potpredsjednik Vlade Ivice Račana i predsjednik Nadzornog odbora Ine u vrijeme kad sam prijavila kriminal. Njemu osobno odnijela sam 8. veljače 2001. u Banske dvore kompletnu dokumentaciju, elaborate, fakture i bilance kao dokaz za kriminal u Ini. Odnijela sam mu oko 5 kilograma papira. Linić je sve dokumente vratio u Inu, a ja sam dobila otkaz. Kolege su mi javile da je nakon toga oko 3 tisuće dokumenata izneseno iz Ine i uništeno. Srećom, ja sam imala kopije.

Zašto ste otišli baš k Liniću?

Linić je u to vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora Ine i imao je obvezu nadzirati provođenje zakonitosti poslovanja i ponašati se u maniri dobrog gospodarstvenika. Više nisam znala gdje ću, bojala sam se za život sebe i svoje obitelji. Ja sam, naime, u Ini kao savjesna djelatnica najprije 2000. godine uštedjela firmi 28 milijuna kuna nepotrebnih troškova. Zbog toga sam bila unaprijeđena za Voditeljicu projekta ekspertnog tima ekonomista, bila sam u Uredu Izvršnog direktora i imala sam kabinet do predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića. Tada sam otkrila nove malverzacije, odnosno da je u Ini zbog malverzacija u transportu pokradeno 48 milijuna kuna. Nakon što sam to prijavila Dragičeviću, prvo se pravio "blesav", a onda su me u Ini potpuno izolirali. Nisam dobivala ni bilance ni dokumentaciju, mogla sam, da sam htjela, po cijele dane lakirati nokte i nitko me ništa ne bi pitao, jer nisu željeli da išta radim. Nakon toga su me svako jutro u ladici dočekivale poruke sadržaja: "Čuvaj se mraka, čuvaj si preostalo dvoje djece, aludirajući na smrt najstarijeg sina Tibora, koji je na svoj dvadesetprvi rođendan tragično preminuo u prometnoj nesreći", "Odletit ćete i ti i familija u zrak". Zato sam otišla k Liniću, jer nitko u Ini, od nadređenih nije htio reagirati na moje prijave i zato jer sam se bojala za svoju obitelj.

Kome ste još prijavljivali kriminal u Ini?

Svim mogućim meni nadređenim šefovima, inspektoru Josipu Pauličeku u 1. policijskoj postaji u Heinzelovoj, bila sam tri puta na Pantovčaku kod Igora Dekanića, savjetnika predsjednika za unutarnju politiku i dva puta kod Milanke Opačić. Ona je tada bila predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva u Hrvatskom Saboru. Prvi put sam kod nje došla u ožujku 2001., izložila sam joj slučaj i zamolila da o svemu obavijesti premijera Ivicu Račana i ako može da mi dogovori sastanak s njim.




Je li vam Milanka Opačić pomogla?

Ona mi je rekla da, ako ne uspije doći do Račana, u roku dva dana sa svime izađem u medije, kako bih zaštitila sebe i obitelj od naftne mafije. Čule smo se nakon par dana i rekla mi je da nije uspjela doći do Račana i ponovno savjetovala neka izađem u medije. I ja sam zaista, 3. travnja 2001. sa svime izašla u medije, odnosno u Slobodnoj Dalmaciji. Točno na Veliki petak, 18. travnja 2001., dobila sam izvanredni otkaz, odnosno 'odluku o privremenom udaljenju zaposlenika' i to zbog 'neovlaštenog istupanja u dnevnom listu Slobodna Dalmacija i optužbi na račun Uprave i menadžmenta INE, te da sam po njima krajnje negativno prikazala način poslovanja INA d.d. čime sam nanijela štetu ugledu INE.' Dakle, ja koja sam godinu dana prije toga bila promovirana od strane Ine jer sam im uštedjela 28 milijuna kuna, sad sam odjednom nanijela štetu tvrtki koja je tada još bila u stopostotnom vlasništvu države.

Što ste dalje učinili?




Otišla sam k tadašnjem državnom odvjetniku Radovanu Ortynskom i podnijela sam kaznenu prijavu protiv Slavka Linića zbog zloupotrebe ovlasti, Tomislava Dragičevića, pet direktora u Ini i nepoznatog počinitelja. Ortynski mi je rekao da je prijava fantastično sastavljena, ali da možemo skupa plakati jer se radi o naftnoj mafiji. Ortynski je ubrzo potom smijenjen, a sam je rekao da je iza njegove smjene stajala sprega mafije, politike i medija. Naslijedio ga je 2002. Mladen Bajić.

Je li vam Bajić pomogao?

Bajić me pozvao i rekao da će riješiti moj predmet u roku mjesec dana. Cijeli sam slučaj ponovno izložila njemu osobno i njegovom zamjeniku Lazi Pajiću. Dva i pol sata su me bez daha slušali, snimali i zapisivali, svaki dokument sam im temeljito obrazložila. No, nakon toga, čini mi se da je počela trgovina. Osobno mislim da se Bajić dogovarao s Linićem.

Zašto?

Zato što su me nakon toga Linić i Dragičević počeli prijavljivati po sudovima. To je Bajić dozvolio. Počeli su me objesno sudski progoniti. Imala sam ravno 100 ročišta u 10 različitih kaznenih postupaka, gdje su me tužili za klevetu i za duševne boli. S obzirom da sam tada puno nastupala u medijima, tužili bi me gotovo za svaku izgovorenu riječ. Tražili su za mene kaznu zatvora od 60 dana jer sam rekla da su se obvezali da će u Sisačkoj rafineriji staviti filtere i da građane Siska više neće trovati kancerogenim tvarima poput benzena i sumpor-vodika. Zamjerili su mi izjavu da su u Sisku najčešća zvona, pogrebna zvona i da se Sisak pretvorio u Auschwitz. Ina je prodana za 505 milijuna dolara, ali su svi zaboravili na obećanje o modernizaciji Rafinerije i zaštiti života i zdravlja građana Siska. Na kraju Liniću je dosuđeno 5 kuna za duševne boli, koje na koncu nisam niti platila. On je od mene tražio odštetu, a sam je kriv za svu patnju koju proživljavam ovih 12 godina. Zbog Slavka Linića je moj život kompletmo zarotiran. Za svoj otkaz mogu zahvaliti upravo njemu. On nije osobno potpisao moj otkaz, ali ga je blagoslovio i nije me zaštitio, a trebao je. Sad šuti i bježi pri svakom susretu. Meni je oduzeto ustavno pravo na rad. Pitala bih ga hoće li mi se barem ispričati, ali to ne očekujem jer znam da on nema kućnog odgoja.

Ne bojite se da bi vas Linić mogao ponovno tužiti?

On je najobičniji miš, a glumi strašnog lava. Ja ne čujem riku, već obično cijukanje. Ne tvrdim da je Linić krao, ali je teško zloupotrijebio svoje ovlasti. Nije smio šutjeti jer je time prikrivao kriminal. Umjesto da kao predsjednik Nadzornog odbora nadzire zakonitost poslovanja Ine i spriječi kriminal, prvi potez bio mu je da me sa svojom družinom eliminira iz Ine. U centralnom Dnevniku HTV-a dana 11.ožujka 2004. godine osobno je izjavio da je znao za kriminal u Ini, ali je morao šutjeti zbog koalicijskog mira. U to vrijeme SDP je koalirao s HNS-om.

Osim toga, Linić je u intervju za danas.net.hr prije tri godine izjavio da je sav kriminal koji sam ja prijavila proslijedio Upravi, da je interni nadzor podnio prijave, da su vođeni postupci, da su završeni i da je dobar dio odgovornih kažnjen. Imam samo jedno pitanje: Zašto onda ja nisam vraćena na posao?

Zar još jednom niste trebali biti vraćeni? U veljači 2011. bilo je objavljeno da vas vraćaju na posao. Što se dogodilo?

Ništa. Rekli su da sam izgubila radni spor s Inom i da se zato ne mogu vratiti. A izgubila sam spor jer su svi sudci od Općinskog do Ustavnog tvrdili da ne postoji građanska dužnost za prijaviti kriminal, te da istina nije važna, već da je važnije zaštititi ugled poslodavca!? Takvim presudama suci su se otvoreno stavili u funkciju zaštite kriminala u INI. Dokument od DORH-a od 17. ožujka 2011. kojim priznaju da sam bila u pravu i da je postojalo kazneno djelo u Ini, došao je za moj radni spor prekasno. Sada mi se premijer Zoran Milanović smiješi u lice i govori da će me on vratiti na posao čim mu donesem oslobađajuću sudsku presudu u radnom sporu s Inom. Premijer ne priznaje dokaz Državnog odvjetništva da sam bila u pravu. Ignorira nalaz DORH-a , jer bi u protivnom morao prozvati na političku odgovornost i smjenu Linića, ondašnjeg nadzornika Ine. Da žele pravdu, jednim potezom pera mogli bi moj otkaz proglasiti ništavnim i vratiti me na posao. Da žele, već su mogli napisati preporuku Zoltanu Aldottu da me vrati na posao, jer još uvijek je Vlada kao predstavnik RH vlasnik 45% Ine. Vlada je izmanipulirala jednu moju izjavu u medijima kako bi poništili preporuku Europskog suda za ljudska prava, koji je preporučio da mi se isplati odšteta od 20.000 eura. Da želi, predsjednik Josipović već je mogao napisati otvoreno pismo Ini, da bi bilo moralno i etično da Vesna Balenović doživi pravdu, da joj se isplati odšteta zbog svega što je pretrpjela i da bude vraćena na posao. Ali, vidjeli smo kako izgleda ta Josipovićeva 'nova pravednost'. Svi ti političari osramotili su državu pred cijelim svijetom zbog mog progona i harange nada mnom. Ispada da je borba protiv korupcije samo moja stvar. Borba protiv korupcije u Hrvatskoj, na koncu samo se svela na progon Sanadera. Umjesto da proganja kriminal, država već 12 godina proganja mene. Mojim progonom naša politička elita šalje poruku javnosti da će svi zviždači proći kao ja. Zato ih narod prezire i ne odaziva se na njihove izbore. Bogu hvala od 1. srpnja smo u Europi pa će vrijediti i neki drugi standardi, a nadam se da čuju i eho iz Istambula!

Povodom intervjua i optužbi Vesne Balenović uputili smo upit Vladi, ministru Slavku Liniću i DORH-u, ali do zaključenja nismo dobili odgovor. Odgovor nadležnih institucija objavit ćemo čim ga dobijemo.

Autor:Orhidea Gaura Hodak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.