Sanjin Strukic/PIXSELL

Balenović: Faktura koja razotkriva pljačku UDBA-e u INA-i!

Autor: dnevno.hr

"Pezdir je svojim tvrdnjama dokazao ispravnost mojih optužbi iz kaznene prijave protiv Slavka Linića, Tomislava Dragičevića i drugih čelnika INE, koju sam podnijela DORH-u 2001. godine. Pezdir je ukazao na malverzacije i važnost Ininih ispostava u svijetu, te je spomenuo i ispostavu INTERINA GUERSNEY LTD u Engleskoj", piše Balenović.

Udruga Zviždač oglasila se priopćenjem u povodu gostovanja slovenskog ekonomiste Rade Pezdira u emisiji Bujica urednika Velimira Bujanca. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Velimira Bujanca možete voljeti ili mrziti, s njime se možete slagati ili ne, ali mu morate priznati da je novinarski i urednički posao u emisiji Bujica od prije par dana, u kojoj je ugostio slovenskog ekonomistu i predavača na fakultetima u Celju i Kopru Radu Pezdira, odradio odlično – rekla je Vesna Balenović.

U emisiji je zahvaljujući otvorenim arhivama u Sloveniji, Rado Pezdir pojasnio dokumente koje je pronašao i dokazao povezanosti tajkuna i UDBE u Hrvatskoj. Pezdir je ukazao kako je UDBA potkradala Jugoslaviju uoči njenog raspada i kako je učestvovala u pljački hrvatskog gospodarstva i privatizaciji u ranim 90-im godinama. Spoznaje do kojih je došao mladi slovenski ekonomist upućuju na potrebu hitnog otvaranja i hrvatskih arhiva, kako bi otkrili put pljačke hrvatskog gospodarstva i isisavanja milijardi kuna u inozemstvo. U svom izlaganju Rado Pezdir naveo je INU kao jednu od vodećih kompanija koje su financijskim malverzacijama, fiktivnim poslovnim transakcijama i krađama uvelike punile inozemne račune UDBE i njenih šefova. Pezdir je ukazao na ulogu i važnost brojnih fiktiivnih kompanija u off shore oazama, o fikus firmama u  Liechtensteinu, Luxembourgu, pa i Ininim ispostavama po svijetu koje su aktivno, na razne načine radile na isisavanju milijardi kuna.

UDBI dar od 1,5 milijardi kuna

U prilog tvrdnji Pezdira, podsjećam na Ininu poslovnu suradnju sa slovenskim poduzećem Salbatring u vlasništvu Hetema Ramadanija, koji je preko noći zamijenio dotadašnje velike svjetske trgovce naftom, i postao Inin ekskluzivni izvoznik ukapljenog naftnog plina u Srbiju, BiH i Albaniju. Iz te suradnje Salbatring se pretvorio u najbrže rastuću kompaniju u Sloveniji, a INA je pretrpjela samo u zadnjem kvartalu 2008. godine gubitak od 1,5 milijardi kuna. U to vrijeme Inom su suvereno vladali Jozo Petrović i Tomislav Dragičevič. Zanimljivo je da se kasnije Ramadanija spominjalo kao financijera tajnovite kupnje Mesićevih stanova u zapadnom djelu Zagreba.

Faktura koja razotkriva pljačku UDBE u INI

Pezdir je svojim tvrdnjama dokazao ispravnost mojih optužbi iz kaznene prijave protiv Slavka Linića, Tomislava Dragičevića i drugih čelnika INE, koju sam podnijela DORH-u 2001. godine. Pezdir je ukazao na malverzacije i važnost Ininih ispostava u svijetu, te je spomenuo i ispostavu INTERINA GUERSNEY LTD u Engleskoj. Jedan od dokumenata kojim sam u kaznenoj prijavi dokazala princip pljačke i prelijevanja Ininih novaca iz područja cestovnog prijevoza, je faktura koju ispostavlja jedan naš autoprijevoznik, upravo na teret Inine inozemne ispostave INTERINA GUERSNEY LTD, sa adresom 14 NEWSTREET ST. PETAR, PORT CHANEL ISLANDS, UNITED KINGDOM. Radilo se o fakturi za prijevoz bitumena od Rijeke do Gračanice u Crnoj Gori. Ne bi tu ništa bilo čudno da se kojim slučajem ne radi o četiri puta preplaćenom iznosu, o dolarskoj a ne kunskoj uplati, o tajnovitom angažmanu autoprijevoznika za kojeg natječaj nikad nije bio javno objavljen i o plaćanju umjesto s računa Inine direkcije u Zagrebu preko inozemne ispostave u Velikoj Britaniji, pri čemu nije obračunat niti PDV. Jedno od važnih pitanja kome je sve autoprijevoznik morao ustupiti dio višestruko preplaćene fakture? Iznos kojim je INA kasnije refundirala svoju inozemnu ispostavu uvećan je i za onako višestruko preplaćenu fakturu autoprijevoznika. Uprava INE na naveden način transferirala je u inozemstvo desetine milijuna kuna godišnje. Na taj način INA je sa probranim autoprijevoznicima organizirala prijevoz derivata u BIH, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Prema procjenama za to je plaćala privatnim autoprijevoznicima preko 50 milijuna kuna godišnje. Na taj način iz INE se isisavao ogroman novac i kumulirao na inozemnim računima. UDBA je s lakoćom mogla manipulirati s tako isisanim milijunima. – kaže Vesna Balenović.




Zbog provizija uništavali INU

U kaznenoj prijavi navela sam da je INA uz inozemni prijevoz privatnicima plaćala i prijevoz u tuzemstvu u iznosu od 153.742.264,84 kuna, što ukupno čini preko 200 milijuna kuna godišnje. Upravi INE predlagala sam da za tih 200 milijuna kuna, koliko godišnje plati privatnim autoprijevoznicima, preko leasinga odmah nabavi 250 do 300 novih najsuvremenijih autocisterni, s kojima u vlastitoj režiji može obavljati prijevoz derivata – ističe Balenović.

Ogromna dobit od prijevoza u tom bi se slučaju umjesto plaćanja privatnicima zadržala na Ininim računima, a vrijednost portfelja INE pred privatizaciju značajno bi se povećala. Smanjile bi se krađe derivata pri transportu, povećala bi se sigurnost prometa i zaštita okoliša, otvorile bi se stotine novih radnih mjesta. Na žalost moj prijedlog nije prihvaćen, jer bi u tom slučaju najuži management INE koji je o prijedlogu odlučivao ostao prikraćen za protupravnu proviziju koju je redovito prisvajao u iznosu od minimalno 20 milijuna kuna godišnje, a istovremeno prikraćena bi ostala i tajnovita UDBA, jer za svoje manipulacije po bijelom svijetu na inozemnim računima ne bi imala godišnje desetine milijuna kuna na raspolaganju. Dakako, ne bi se više niti predsjednicima mogle kupovati vile, niti stanovi po zapadnom djelu Zagreba, nebi više bilo novca niti za jahte, helikoptere, avione, niti bi se mogao plaćati luksuzan život udbaša, managera i političara koji su krađom i veleizdajom hrvatskih nacionalnih interesa u INI sve to organizirali i omogućili.




DORH priznao kriminal u INI

Zbog zalaganja za rast i razvoj INE i pokušaja zaustavljanja daljnje pljačke INE Uprava i Nadzorni odbor INE predvođeni Tomislavom Dragičevićem i Slavkom Linićem nagradili su me izvanrednim otkazom sa zabranom ulaska u poslovnu zgradu INE. Deset godina kasnije DORH je priznao da sam bila u pravu, ali moj povratak u INU i dan danas je zabranjen, što nedvojbeno govori o utjecaju kriminalaca i UDBE na rad INE, ali i šire na gospodarske, političke i pravosudne centre moći u Hrvatskoj.

Nema političke volje za demontažu UDBE

SOA, DORH, USKOK i Policija s lakoćom bi demontirali UDBU u Hrvatskoj, prerezali joj financijske tokove i uništili centre, ali za tako nešto oni koji odlučuju očito nemaju političke volje. Pitam se kad ćemo dobiti državno vodstvo koje će biti odlučno i iskreno u namjeri da okonča s UDBOM, koja nas konstantno politički destabilizira i ekonomski iscrpljuje. Rado Pezdir je u pravu kad kaže da UDBA nije mit, s UDBOM živimo i danas, kao da nikakvih promjena nije bilo, kao da smo i dalje Socijalistička Republika Hrvatska u sastavu SFRJ. Nekad je UDBA štitila državu, a danas štiti opljačkanI novac. Velika većina domaćih milijunaša i milijardera koja se danas bahato razmeće svojim bogatstvom i poslovnim carstvom, zbog svog prvog milijuna morala bi u Remetinec! – rekla je Vesna Balenović.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.