fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BAKIĆ OTKRIO ŠTO STOJI IZA ODLUKE O OBNOVI SISKA: Djelomično financiranje temeljilo se na odluci koja je prestala vrijediti 1. siječnja, ’Bilo je neugodno za vidjeti’

Autor: Matea Vidić

Zastupnik Damir Bakić iz Zeleno-lijevog bloka osvrnuo se na prijepore oko obnove Siska koje je sada riješio amandman u kojem stoji kako će objekti u Sisku biti obnovljeni o 100 posto troška države. Nastojalo se inače da građani, odnosno vlasnici objekta pomognu obnovu s 20 posto iznosa.

Bakić pojašnjava kako je ta odluka donesena temeljem uredbe o potpomognutim područjima, no Vlada, prilikom donošenja odluke od financiranju po modelu 60/20/20 nije znala da je ista prestala vrijediti 1. siječnja 2021. godine.

“Problem je u tome što Zakon predviđa da se taj indeks razvijenosti izračunava svake tri godine i to je ključni parametar s kojim se ušlo u ovu raspravu i zakon. Da stvar bude tragična, ispalo je Vlada svoj posao nije učinila na vrijeme. Trenutnoj uredbi koja definira indeks razvijenosti i koja definira potpomognuta područja istekao je rok primjene 1. siječnja. Vlada je propustila još u prosincu prošle godine objaviti novu uredbu i klasifikaciju svih jedinica. Reakcija vladajućih je bilo iznenađenje, što je bilo još neugodnije za vidjeti”, rekao je za N1.

Priznao je naposljetku da je Vlada napravila puno toga nakon potresa, ali da je vidljivo da nije sve funkcioniralo kako treba u početku.

Dotaknuo se problema s kojima se susreću učenici s teškoćama u razvoju istaknuvši da online nastava od njih zahtijeva sofisticiranu elektroničku opremu za koju nerijetko nemaju novca ili pak ne znaju baratati istom.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.