Bajić: Nitko nije konsterniraniji i frustriraniji od DORH-a

Autor: hina

Iz statističkih pokazatelja - po kojima je u 2010. bilo 25 teških ubojstava i 32 ubojstva, te 11 pokušaja teških ubojstava i 127 pokušaja ubojstva - Bajić iščitava da u Hrvatskoj broj tih teških kaznenih djela nije toliko velik kako bi se dalo zaključiti pregledom dnevnog tiska.

Curenje podataka iz istraga ugrožava ljudska prava, ali i cijeli tijek kaznenog postupka, izjavio je danas glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podnoseći izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010. koje je saborski Odbor za ljudska prava jednoglasno prihvatio.

– Ako je itko frustriran i konsterniran zbog toga što određene informacije cure u javnost onda smo to mi u Državnom odvjetništvu, odnosno USKOK-u, bez obzira što po percepciji dio javnosti misli drugačije, poručio je Bajić.

Odgovarajući na upite članova Odbora naglasio je da nikakve informacije u javnost ne cure u vrijeme dok USKOK obavlja dokazne radnje, ali da se nakon tog dijela postupka i donošenja naloga za otvaranje istrage svi ti dokumenti dostavljaju strankama u postupku.

– Tako je u jednom velikom predmetu, neću mu otkriti ime, koji je bio od posebnog interesa hrvatske javnosti, 24 odvjetnička tima nakon naloga za istragu imalo kompletan spis od početka do kraja, sa svim dokumentima, transkriptima i snimkama, poručio je Bajić.

Naglasio je da curenje dokumenata prije svega šteti istragama, jer dio svjedoka, nakon što su informacije izašle u javnost, nije više želio govoriti pred USKOK-ovim istražiteljima.

– Mi bi sebi kidali granu na kojoj sjedimo kada bi za to bilo odgovorni, istaknuo je Bajić.

Naglasio je da hrvatski mediji, posebno oni tiskani te portali, nikada nisu prenijeli faksimile dokumenata, već su ih samo prepričavali, čime je, kazao je, otežana mogućnost ulaska u trag koji je i čiji dokument izašao u javnost.




Izvijestio je da u Državnom odvjetništvu razmišljaju na koji način osigurati objektivne uvjete za sprječavanje curenja informacija, počevši od označavanja određenih dokumenata posebnim oznakama, kao i zakonske zaštite svih ili dijela dokumenata.

Bajić je kazao i kako očekuje da će tužiteljstvo u suradnji s nevladinom udrugom koja se bavi tematikom silovanja žena tijekom Domovinskog rata, ali i s Haškim sudom te srbijanskim tužiteljstvom, doći do relevantnih podataka na temelju kojih bi otkrilo i procesuiralo počinitelje tih ratnih zločina.

Prema bazi podataka o ratnim zločinima, dodao je, DORH radi posebno izvješće koje je utvrdilo da je u ratnim zločinima ubijeno 5998 osoba, teško tjelesno ozlijeđeno 2266 osoba, torturi, zlostavljanju i nečovječnom postupanju bile su izložene 2354 osobe, a silovano je 67 osoba. Od tog broja silovanja najveći dio ih je procesuiran i rezultirao je optužnicom, uglavnom vezano uz srbijanske logore, rekao je Bajić.




Složio sa stavom članova Odbora da je 28 zamjenika ravnatelja USKOK-a premali broj s obzirom na obim posla, ali i istaknuo da u sustavu državnih odvjetništava nema baš puno interesa za taj težak posao koji zahtijeva 16 satno radno vrijeme.

Iznio je i podatke iz izvješća po kojima su u 2010. istražni suci izdali 876 naloga za posebne izvidne mjere, među kojima je i prisluškivanje, i to protiv 2534 osobe.

S obzirom na podatak da su državna odvjetništva u 2010. primila ukupno 86.339 kaznenih prijava, proizlazi, dodao je, te su mjere korištene jednom u odnosu na 34 prijave ili jednom na 1760 građana. U 61,3 posto slučajeva rezultirale su osuđujućom presudom, a uglavnom su korištene u procesuiranju kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije.

Iz statističkih pokazatelja – po kojima je u 2010. bilo 25 teških ubojstava i 32 ubojstva, te 11 pokušaja teških ubojstava i 127 pokušaja ubojstva – Bajić iščitava da u Hrvatskoj broj tih teških kaznenih djela nije toliko velik kako bi se dalo zaključiti pregledom dnevnog tiska.

– U odnosu na broj stanovnika ovo je jedan od najnižih postotaka u odnosu na zemlje EU, poručio je.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.