Boris Scitar/PIXSELL

Bajaga je nekad ‘pevao’ za četnike, a danas za Hrvate! U Dubrovniku će izvoditi kultne stihove: ‘Kreće armija srpska, sve će da vas smrska’?

Autor:

Manje je poznato hoće li Bajaga i u Dubrovniku zapjevati dobro znane hitove; Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu, i jednom zauvek armija sprska i jednom zauvek sve će da vas smrska'.

Nakon više od dva desetljeća, Momčilo Bajagić Bajaga i njegovi Instruktori, nastupit će u Dubrovniku, gdje će u jednom od klubova odsvirati svoje najveće stihove. Manje je poznato hoće li Bajaga i u Dubrovniku zapjevati dobro znane hitove: ‘Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu, i jednom zauvek armija sprska i jednom zauvek sve će da vas smrska’. Teško da ih je mogao zaboraviti jer stihovi su to koje je, ne tako davne 1993. godine, izvodio u Kninu, gdje je održavao koncert u čast poginulim srpskim vojnicima kako bi njihovim bojovnicima podigao poljuljali borbeni moral nakon ‘Maslenice’ – oslobodilačke akcije hrvatske vojske.

Pjesma je to koju inače izvodi rock band Minđušari, a poznata je i kao neslužbena himna vojske Republike srpske krajine. Doduše, kasnije se Bajaga pravdao da je to bilo čisto u humanitarne svrhe. Bajaga je također jednu od svojih pjesama posvetio zaboravljenim srpskim ratnim veteranima. Pjesma u kombinaciji sa snimkom Vukovara, neposredno nakon njegova pada i okupacije pokazuje rezultat junaštva zaboravljenih srpskih veterana ili asova, kako ih on naziva. Čovjek je to koji je bio aktivno angažiran u projektu nasilnog stvaranja velike Srbije početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Danas je pak, baš poput deklariranog četnika Bore Čorbe, i Bajaga član Upravnog odbora Crvene Zvezde. Jedan od svojih hitova, himnu crveno-belih, posvetio je zvezdinim Delija na na svojem albumu ‘Zmaj od Noćaja’ i time je dokazao svoju odanost do groba klubu za koji navija od malih nogu, premda je podrijetlom iz Bjelovara. Za neupućene, upravo su Delije nestašni momci kojima je ritual paljenje hrvatske državne zastave na njihovim demokratskim navijanjima. A uz to, Bajagine Delije nerijetko su sa stadiona odašiljale poruku ‘Sprem’te se se, sprem’te četnici’, a to bi pak značilo da su SPREMNI za kralja i DOM – Otadžbinu.

Imao je Bajaga niz koncerata po Lijepoj našoj, ali onaj u varaždinskoj Areni vjerojatno mu je ostao u sjećanju. Najava njegova koncerta ondje je izazvala lavine nezdovoljstva pa su ga Varaždinci dočekali s transparentom kojega su izvjesili na most bana Jelačića, a kojim su ga posjetili na njegov nastup. – Bajaga 1993 – Kreće armija najjača na svetu u osvetu, i jednom zauvek armija srpska sve će da vas smrska! – pisalo je na transparentu. Neugodno iskustvo imao je i u Rijeci, gdje su mu brojni prosvjednici poručivali da je ‘pevao četnicima’. Prosvjednici su ga pritom optuživali za nacionalističke istupe, a i ondje nije mogao ne zamijetiti brojne transparente. Na jednom od njih pisalo je ‘Dođi Bajaga, budale će da plate, nekad pevao si za četnike, danas za Hrvate’. Unatoč negodovanju brojnih braniteljskih udruga, ali i građana Hrvatske, malo je vjerojatno da će Bajagin koncert u Hrvatskoj završiti neslavno, kao što je koncert Doris Dragović završio u Beogradu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.